Вторник,

Над 600 географи се събират в Стара Загора

От: Таня Иванова -
Над 600 географи се събират в Стара Загора
A
A
A

В истинска столица на географията се превръща в края на тази седмица Стара Загора. На 20 и 21 април градът ще бъде домакин на петото издание на Българския географски фестивал, който от 2015 година се провежда в края на април и събира ученици, учители, студенти, любители и професионалисти. Тази година те са над 600.

Идеята дава проф. Румен Пенин, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, известен учен и пътешественик, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. Целта е да се срещат и общуват неформално хора, занимаващи под различни форми с география - като наука, образование, хоби, бизнес. Показват се възможностите за обучение и професионална квалификация, учениците ще могат да видят програмите на университетите, в които могат да продължат, са тудентите да се срещнат с бизнеса, работещ в тази област. Проф. Пенин бързо намира съмишленици от образователния портал Географ БГ и неговите съоснователи, младите, но вече добре познати и утвърдени учени д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова, асистенти в СУ „Климент Охридски“, и от Българското географско дружество, които са основните организатори.

Първото издание е в Ямбол, където се събират 150 човека, което е добро начало. Следват Казанлък, Пазарджик и Русе, а с всяко следващо издание участниците се увеличават, програмата става все по-богата, включват се все повече партньори. В логото на фестивала винаги има елемент, свързан с града домакин. За Стара Загора това са липовият цвят и перо, напомнящо, че това е градът на поетите.

Ако не знаете по какво си приличат Роман, Кула, Вършец, Попово, Гурково, Стралджа с Враца, Добрич, Пазарджик, организаторите ще ви кажат - всички те имат представили на фестивал. Регистрирани са рекорден брой участници - 600, а програмата включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници. Най-много са регистрираните от Стара Загора, Казанлък и Варна.

Официалното откриване е в събота 20 април, от 13 часа а закриването е на 21 април от 12.30 в залата на Държавната опера, където ще се проведат основните събития. Във фоайетата ще бъдат разположени трите изложби - на Българския атлантически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“ - фотографии на проф. Румен Пенин, и арт-инсталация с повече от 250 пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.

В състезателната част влизат отборното състезание „Географиада“, което се провежда в два кръга - вторият е пред публика и винаги предизвиква бурни емоции и овации. Индивидуалната надпревара е „Разходка с изненади“, при което след обиколка из центъра на града и беседа участниците решават тест, върху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски куиз и обучение за работна с картографски софтуер Map Creator. Презентациите са няколко - на председателя на Българското географско дружество доц. Климент Найденов, която е посветена на 100-годишнината му Доц. Георги Бърдаров „Началото и краят на света“ ще запознае присъстващите с богатствата на България, на доц. Стоян Недков, научен секретар на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН се нарича География и екосистемни услуги - как да живеем в хармония с природата. Доц. Стелиян Димитров ще представи новата специалност „Геопространствени системи и технологии“, създадена от Геолого-географския факултет съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет. И, разбира се - презентация за 5-годишнината на Географ БГ, представена от д-р Димитър Желев и д-р Евгения Сарафова. А всички участници ще получат сертификати.

В събота от 11 часа в Художествената галерия е представянето на най-новата книга на известния пътешественик и писател Симеон Идакиев „Омагьосаните острови“, от 15.30 часа в операта е националната премиера на филма „Полярни изследователи“ на Мария Чернева от БНТ за българската експедиция, който ще бъде представен от проф. Христо Пимпирев.

В съботния ден ще бъдат наградени победителите в националните географски конкурси, съпътстващи фестивала - за снимки, за учители, споделящи успешни практики, за картографски изображения за студенти.

Предфестивалната програма в петък също е интересна. През деня ще има географски презентациите в училищата. От 18 часа организаторите канят на лекцията на Симеон Идакиев „Светът и всичко в него“, в регионалната бир„блиотека „Захарий Княжески, а от 19 часа доц. Георги Бърдаров ще покаже емоционалната и много силна презентация „България - география на свободата!“.

„Най-голямото събитие, популяризиращо науките за земята в България“ - така организаторите определят Българския географски фестивал. Може да изглежда амбициозно, но е истина. Младите последователи на проф. Пенин са попили от него не само любовта към науката, а и умението да увличат, да бъдат любопитни, изобретателни, да откриват интересни факти сами, да четат не само в интернет. И с това „заразяват“ и участниците, затова всяка година те са повече, а програмата - все по-богата и различна.

„В Стара Загора получихме силна подкрепа в лицето на общината и лично на кмета Живко Тодоров и зам.-кмета Иванка Сотирова, за което благодарим“, казва Димитър Желев от Геогграф БГ. Останалите организатори и партнртньори са 2-ро основно училище "П.Р. Славейков", Бъългарското географско дружество, и регионалната библиотека "Захарий Княжески", представители на местната общност, издателства, научни организации.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички