МОН награди със 75 години закъснение ученик, спасил войници

Министерството на образованието и науката връчи със 75 години закъснение награда на тогавашен ученик, спасил двама румънски войници по време на Втората световна война.

МОН награди със 75 години закъснение ученик, спасил войници | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката връчи със 75 години закъснение награда на тогавашен ученик, спасил двама румънски войници по време на Втората световна война. Цонко Филипов, който цял живот е работил като учител, получи от заместник-министъра на образованието Петър Николов плакет на ведомството и писалка. Тя е наследник на писалката, с която някогашното министерство на просвещението решило да награди тогавашния 17-годишен младеж през юли 1944 година. С идването на Девети септември обаче нещата с наградата се объркали и Филипов не само не получил наградата си, но и пропуснал възможността да учи. "Вие сте доказателсво, че истинските герои са сред нас", заяви Петър Николов.
Филипов успял да спаси румънците, докато тренирал с лодката си по Дунав, за да се яви на състезание. Той видял как мина взривява шлеп, но все още има живи хора. Успял да изтегли двама от тях, но когато ги закарал до Плоещ, го арестували. "Молих ги да ме пуснат, за да видя дали не мога да спася още хора, но ми казаха, че трябва заповед от военното окръжие в Калафат. Докато ме освободят и се върна, вече нямаше живи", разказа той вчера. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай