МОН купува 80 000 лаптопи и таблети за ученици

Целта е технологичните фондове на училищата да бъдат подсилени, защото някъде има недостиг на устройства

МОН купува 80 000 лаптопи и таблети за ученици | StandartNews.com

По новия проект "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" се планира да бъдат купени 80 000 електронни устройства - лаптопи и таблети, които да бъдат използвани при образователния процес в училищата, но и да бъдат раздавани на ученици, които нямат устройства, когато се преминава в онлайн обучение.

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката при представянето на проекта днес.

„Купуването им ще стане поетапно, но се надяваме, че до края на лятото да завърши процесът за подновяване на технологичния фонд в училищата“, каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Проектът "Равен достъп до училищно образование в условията на кризи" е с бюджет от 109 562 641,93 лева, реализира се по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, по програмата REACT-EU.

Целта е технологичните фондове на училищата да бъдат подсилени, защото някъде има недостиг на устройства, а на други места техниката е остаряла.

По проекта с помощта на планирани обучения педагогическите специалисти ще придобиват цифрови умения и ще усвояват нови и иновативни методи за преподаване.

Предвижда се и подпомагане на образователни медиатори, както и на родители на ученици за усвояване на умения за работа с дигитални устройства и електронни образователни платформи, което ще подпомогне учениците в пълноценното им участие в обучението. По проекта ще бъдат купувани и технически средства за ученици и учители.

"В проекта ще бъдат обхванати 210 000 ученици, като планираме в следващите три години всички ученици, които преминават от предучилищното към училищното образование и ще бъдат в първи клас, да участват в краткотрайни обучения, за да са подготвени за преминаване към дистанционно обучение", обясни Станчев. Той каза, че "по предварителни данни 10 процента от всички ученици са изпитвали някакви затруднения при дистанционното обучение, или това са около 60 000 ученици".

37 718 ученици ще получат допълнително синхронно обучение и 140 000 ще бъдат подсигурени с достъп до обучение от разстояние в електронна среда. Ще бъдат обучени също 20 000 педагогически специалисти в училищното образование, както и 210 000 родители и образователни медиатори, които ще подпомагат учениците за обучението от разстояние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай