МОН: Децата до 11 г. не са рискови за Ковид

След 18 януари ще се разглежда въпросът кога по-големите ученици се връщат в клас

МОН: Децата до 11 г. не са рискови за Ковид | StandartNews.com

Учениците до 11 г. не представляват риск за възрастните. Това заяви зам.-просветният министър Таня Михайлова по повод възстановяване на присъственото обучение за децата от 1-ви до 4-ти клас. Това сочели последните проучвания на МОН, каза тя в интервю за бТВ, допълвайки, че в училище рискът е контролиран.

По думите й тази седмица е важна и ще се наблюдава динамиката на заболяването. След 18 януари ще се разглежда въпросът кога по-големите ученици ще се върнат в училище. Към момента обаче няма как да бъде посочена конкретна дата.

„При необходимост сме готови във всеки един момент отново да се премине към дистанционно обучение“, каза още зам.-образователният министър. Михайлова отново посочи, че дистанционното обучение е изключително добра алтернатива, но не може да замени присъственото обучение и ролята на учителя.

 

„Това оставане вкъщи, затваряне и работа само пред компютъра при всички случаи се отразява на психиката на нашите деца. Зачестяват сигнали от родители, че децата им са по-притеснени, по-чувствителни към темата“, каза Михайлова. Според нея това ще даде отражение след години.

„В децата се наслагва вина, че са преносители на вируса и сякаш възрастните прехвърлят бремето на ситуацията и върху тях“, коментира Таня Михайлова.

До момента 68 учители са загубили битката с коронавируса, информира зам.-образователният министър.

Веднага щом медиците на първа линия бъдат ваксинирани ще започне и ваксинирането на учителите, като първи ще са тези в по-рискова възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай