Учителите на ръба на нервна криза

60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени

Учителите на ръба на нервна криза | StandartNews.com

35% от учителите в Европа са подложени на стрес, докато в България 60% от педагозите са емоционално и интелектуално изпепелени в резултат на хроничния стрес, при който работят.

Това показва изследване на КТ "Подкрепа", което беше представено във Велико Търново на национална конференция с учители, с образователния министър Красимир Вълчев и с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, съобщи БНР.

За намаляване на стреса у българските учители са направени промени в Кодекса на труда, които предвиждат по-ранно пенсиониране на педагозите.

Обсъжда се и специална програма за тях, която да ги изпраща всяка година на санаториум. Според КТ "Подкрепа" трябва да се намали натоварването на учителите след 50-годишна възраст.

Много от учителите буквално се разболяват от стреса в училищата и преди Covid-ситуацията и сега, коментира Ваня Янкова от Силистра и подчерта, че учителското съсловие настоява за по-ранно пенсиониране.

Учителите и сега може да се пенсионират с 3 години по-рано, но по преценка и предложение на работодателя, като пенсията е по-ниска, има възможност за добавка от учителския пенсионен фонд.

Ранното пенсиониране на учителите е една от поправките в Кодекса на труда, който мина на първо четене в парламента, посочи социалният министър Деница Сачева.

В момента се преговаря по линия на Националния осигурителен институт учителите над определена възраст всяка година да имат право на санаториум като мярка за емоционално и физическо възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай