Министърът на образованието с призив към протестиращите

Проф. Галин Цоков коментира важни теми

Министърът на образованието с призив към протестиращите | StandartNews.com

Ще помоля протестиращите да пропускат безпрепятствено училищните автобуси. Това заяви в предаването „Защо, г-н министър?“ по бТВ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков във връзка с насрочените за утре, 18 септември, протестни действия на земеделски производители.Той посочи, че от тази учебна година над 100 000 ученици ще ползват безплатния транспорт. По думите му от сутринта регионалните управления на образованието ще дават информация за евентуални проблеми за по-трудно преминаване по пътищата.

По повод мерките, които държавата ще предприеме за осигуряване на учениците на пътя и във връзка със смъртта на 15-годишния Филип, който беше блъснат на пешеходна пътека в центъра на София, министър Цеков припомни, че Министерството на образованието и науката и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата“ ще разработят национална програма за безопасност на движението. Предвидено е в тригодишен период да се инвестират над 3 милиона лева за обучения и формиране на умения на децата, за да се придвижват по-безопасно на пътя.Това обаче не е достатъчно, дори и човек да пресича правилно през пешеходната пътека, той пак е заплашен, смята министърът.

Той добави, че се гордее с недоволството, изразено от съученици на Филип, които на 14 септември излязоха на протест в София. Според него децата показват емпатия и гражданска отговорност.Относно целите за подобряване на образованието, министърът каза, че основната задача ще бъде как да бъде структурирано учебното съдържание в „по-компетентностно ориентирани рамки“. Той обясни, че целта е да се изграждат компетентности у децата, а не знание „за определени оценки“.

Цоков смята, че това ще доведе и до отпадане на необходимостта от частни уроци.Ще запазим началния час от 8:00 ч., макар че ще има изключения от 7:30 ч. там, където училищата са на двусменен режим, каза министърът във връзка с началото на учебните занимания сутринта.На въпрос за промяна на началото на учебната година, министърът на образованието каза, че по принцип не е "за" тази промяна в момента. Като аргумент той посочи, че образователната система е централизирана и това изисква училищата да откриват учебната година по едно и също време, въпреки че има изключения като спортните училища, които започват на 1 септември. По думите му може през следващите години, според вида училище, да се променя началната дата.По думите на министъра към 14 септември 705 са свободните позиции за учители. Цоков каза, че това е около 1% от общия брой учители.В последните години има повишаване на престижа на учителската професия, смята министърът.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай