Медицинските специалности са най-желаните у нас

Това стана ясно от изнесените данни на публичното обсъждане на проекта за Национална карта на висшето образование

Медицинските специалности са най-желаните у нас | StandartNews.com

Медицинските специалности са едни от най-желаните от кандидат-студентите. Броят на чужденците, следващи медицина у нас, е рекорден за Европейския съюз, а професионалната реализация на завършилите е изключително висока.

Това стана ясно от изнесените данни на публичното обсъждане на проекта за Национална карта на висшето образование в България, предаде БГНЕС.

"Ако всички професионални направления имаха подобни характеристики, бихме казали, че характеристиките на българското висше образование съвпадат със социално-икономическите потребности и пазара на труда", отчете Георги Стойчев от „Институт Отворено общество“ – организацията, изготвила данните.

В категорията специалности с най-високи показатели у нас попада и направлението архитектура.

Втората група са специалности, към които също се отчита голям интерес от работодателите, добра възможност за реализация с високи доходи, но сравнително нисък интерес от страна на кандидат-студентите. Типичен представител е математиката, която дава възможности за реализация почти като при информационните технологии, но малко деца желаят да я изучават.

В своеобразна трета група попадат направления с много висок интерес, но по-слаба реализация. Такава специалност е театрално и филмовото изкуство, където 100% от местата са заети. Някои от неприетите студенти дори отиват да учат в частни университети. Въпреки това обаче данните отчитат по-слаба реализацията на дипломираните в тази специалност.

В четвъртата група попадат специалности като икономика или бизнес администрация, които са толкова масови, че завършилите ги трудно успяват да се реализират в тези направления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай