Масови отсъствия от училище, директор се хвана за главата

Това силно затруднява възможността за ефективен учебен процес

Масови отсъствия от училище, директор се хвана за главата | StandartNews.com

Миналия петък от училище отсъстваха 230 ученици и над 20 учители. Това съобщи пред БНР Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

По думите му това силно затруднява възможността за ефективен учебен процес. Когато отсъстват толкова много хора, няма как те да бъдат заместени, подчерта той. По думите му картината е смесена - има болни от грип, скарлатина, варицела и други заболявания. 3-ма от колегите са с Covid-19, останалите са с грипоподобни симптоми, добави той. По думите му сред учениците най-силно засегнати са най-малките.

Според него е изключително трудна контролиращата част. Стаматов обаче е категоричен, че не трябва да се прибягва до самолечение, а при симптоми веднага да се посети личния лекар. "В такава ситуация не бива да се прибягва до гугъл лечение, което обикновено води до фатални резултати".

Диян Стаматов каза, че е скептичен по въпроса с тестовете: "Във всяко училище има огромен склад с тестове, които съхраняваме от ковидната ситуация. Ако се повтори същият сценарий с много тестове, които трябва да складираме и след това да не използваме, ние реално се превръщаме в една масирана безплатна лаборатория, която измества дейностите на здравните служби. Това си е работа на личните лекари. В училище не можем да се занимаваме и с това".

Най-вероятно ще складираме тестовете от Covid, докато са в срок на годност, смята той. Според него след това ще се наложи вероятно да ги изхвърлят.

По думите му се забелязва отслабване на хигиенната картина. Според него е добре отново постоянно да се повтаря, че хигиената е в основата на предпазване от всякакво разпространение на вируси. В училището продължаваме с масираната дезинфекция, категоричен бе Стаматов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай