Лошо. Липса на преподаватели в Добричко

Недостигът на учители се променя през годините

Лошо. Липса на преподаватели в Добричко | StandartNews.com

”Училищата са готови за първия учебен ден, само ученическото общежитие в Добрич е в ремонт”, каза Светлана Василева, началник на Регионалното управление на образованието в Добрич.

„Навсякъде са назначени учители, все по-малко са обявените свободни работни места. Трудно се намират учители по български език и литература, по математика, по информационни технологии. Проблемът, според директорите, е не да се намерят кадри, а да се намерят подготвени кадри”- добави тя.

13 894 ученици от първи до дванадесети клас в Добричка област в 67 училища ще чуят школския звънец на първия учебен ден – 15 септември. От тях 8 375 са в Добрич, а другите са в останалите общини на областта. Първокласниците в Добричка област са 1180, от тях в Добрич са 628, а в останалите седем общини – 552.

„Няма тенденция за промяна на възрастта на учителите, макар че все повече завършили висше образование специалисти решават да започнат в училище”, каза още Василева. Според нея, недостигът на учители се променя през годините – преди години „дефицитни” са били учителите за първия образователен етап – 1-4 клас, след това не са достигали учители по чужди езици.

„В Добричка област преди началото на новата учебна година, са подадени 3387 заявления-декларации за отпускане на еднократни помощи по Закона за семейните помощи за деца.

За ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас са подадени 2776 заявления, като издадените заповеди за отпускане са 2597. По общини подадените заявления са в Балчик - 290, Генерал Тошево - 190, град Добрич – 1465, Добричка – 247,Каварна - 235, Крушари – 47, Тервел - 229, Шабла – 73.За ученици, записани в осми клас, са подадени 611 заявления, като са издадени 540 заповеди за отпускане на еднократна помощ. По общини подадените заявления са в Балчик – 64, Генерал Тошево - 42, град Добрич - 344, Добричка – 53, Каварна – 50, Крушари – 5, Тервел - 36, Шабла - 17.

Помощите отново са в размер на 300 лева и се изплащат на два пъти. Първата част се изплаща след записване на ученика в началото за учебната година, а втората - след започване на втория срок, ако детето продължава да учи. Заявленията се подават най-късно до 15 октомври 2023 г.”, каза Ирена Баирова, директор на регионална дирекция „Социално подпомагане” Добрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай