Край на грипните ваканции

Ще се учи дистанционно, каза Красимир Вълчев

Край на грипните ваканции | StandartNews.com

Край на грипните ваканции. Децата ще учат дистанционно, ако се наложи да останат вкъщи заради сезонните вируси. Това съобщи за Нова тв просветният министър Красимир Вълчев. Дистанционното обучение по време на коронаизолацията показало, че този мотод успешно може да се ползва всеки път, когато се наложи да се затварят школата – грип, студ, коронавирус.

„Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

„Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два - или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай