Коренна промяна в образованието. Засяга всеки ученик

Коренна промяна в образованието. Засяга всеки ученик | StandartNews.com

Коренна промяна в образованието предприема МОН. През следващата седмица Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне работа с депутати от различни парламентарни групи за визията за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков по БНР.

Той уточни, че основните промени ще бъдат насочени към качеството на образованието:

"Можем да използваме летните месеци да комуникираме с педагогическата общност, с родители и ученици подготвените промени в Закона за предучилищното и училищно образование. Да се обсъди как евентуално те могат да се случат в 50-ото или в 51-вото Народно събрание. Те касаят визията, рамката за качество в образователната система, за стандарта за качество".

Министърът посочи, че през новата учебна година в 40 училища евентуално могат да бъдат изпробвани инструменти за индикатори за качество на образователната система.

"Има нова визия и за учебните програми, която трябва да се превърне след това в концепция за учебни програми по отделни учебни дисциплини и в отделни области, за отделни степени на образованието", добави проф. Цоков.

По думите му учебните програми до 10 клас са били олекотени, но не това е продуктивният път:

"Това, което ние сме подготвили като визия за учебните програми, е свързано с т.нар. компетентностна ориентираност на учебните програми. Да не се фиксират върху понятия, а очакваните цели да бъдат свързани с изграждане на умения за живота и компетентности.

Вторият важен момент е по-голяма интегралност на знанието. ... Третият много важен момент е учебните програми да имат в известна степен гъвкавост и ориентираност към местните условия - училища, общности, общини".  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Не е важно
преди 1 седмица

Дрън-дрън... И Цоков, въпреки че е педагог, само дрънка глупости. 35 години експерименти в образованието го сринаха до дъно - вече сме започнали дори да копаем дъното. Това е така, защото никой не чува гласа на по-голямата част от учителското съсловие, а се следват наложени от "посолството" директиви... :(

Откажи
Друга гледна точка
преди 1 седмица

Глупости на търкалета. Какво образование, какви пет лева? Училищата се превърнаха в забавачница на глезени нехранимайковци и наркомани. Колкото повече свалят критериите за оценяване, толкова по-неграмотни излизат. Никой не защитава учителското съсловие.

Откажи
Авс
преди 1 седмица

Децата ги превърнахме в олигофрени. Това са нашите деца, образование имахме преди тридесетина години. И учители имахме тогава а сега имаме само наркомани и олигофрени благодарение на некадърността просветния министър и некадърните ни ДЕПУТАТИ.

Откажи
Обективен
преди 1 седмица

Господин Цоков,докато професори и университетски преподаватели са съставители на учебници и помагала за Среден и Горен етап-резултатите ще са все плачевни!Материалът за изучаване е на недостъпен и сложен език,несъобразен с възможностите на деца в училищна възраст!Учебниците по предметите трябва да се изготвят от хора,които преподават в училище и имат реална представа какво е нужно на подрастващите,за да усвояват с лекота материала.И още нещо-след като имаме обща среднообразователна система-би следвало да има един учебник по предмет,който да се ползва във всяко едно училище,а не букет от пъстри,но изпразнени откъм съдържание учебници и помагала!

Откажи