Кои са новите декани на УНСС

Те ще управляват през следващите четири години

Кои са новите декани на УНСС | StandartNews.com

Източник: УНСС

В края на 2023 г. бяха избрани новите декани, които ще управляват факултетите на Университета за национално и световно стопанство през следващите четири години.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поздрави новоизбраните декани и им пожела успех и ползотворна работа, съобщиха от университета.

Новият декан на Общоикономическия факултет е проф. д-р Георги Петрунов. Той е ръководител на катедра „Икономическа социология“.

Общоикономическият факултет е съставен от четири катедри с десетилетна история. Това са катедрите „Икономикa“, „Човешки ресурси и социална защита“, „Икономическа социология“ и „Политическа икономия“.

Според проф. д-р Петрунов е налице двойна отговорност. От една страна е задачата да бъдат надградени постиженията на Общоикономическия факултет в обучението на студенти с отлична теоретична подготовка, имащи знание за утвърдените и нови концепции и модели за изследване на икономиката, обществото и труда. От друга страна е осъзнаването, че трябва да бъде даден отговор на очакванията фундаменталните научни дисциплини да допринасят за разрешаване на ключовите за икономиката и обществото проблеми, и да подготвят хора, притежаващи не само теоретичното знание, но и уменията и способностите да разработват и прилагат решения за тези проблеми в практиката.

Концепцията на проф. д-р Георги Петрунов за развитие на Общоикономическия факултет се основава на шест основни стълба: консенсус при взимане на решенията и следване на демократичните принципи в отношенията между катедрите; образователен процес, основан на качеството – поддържане на високо качество на учебния процес, провеждане на по-задълбочени проучвания сред студентите и докторантите относно качеството и практическата полезност на обучението, разширяване на кръга от партньорства с чуждестранни университети и местни организации; научноизследователска дейност, насочена към актуалните обществени и икономически предизвикателства – насърчаване на усилията за привличане на финансиране от външни източници за реализация на научноизследователски дейности и повишаване на международната видимост на научноизследователските резултатите; дигитален факултет – разширяване използването на дигитални средства за обучение и в по-голяма степен оползотворяване на предимствата на дигиталното учебно съдържание в рамките на учебния процес; улесняване на прехода от образование към заетост – организиране на събития, посветени на възможности за кариерно развитие на студентите, по-широко въвличане на студенти в изпълнението на научни изследвания и обвързани с практиката дейности; подкрепа за кариерното израстване на академичния състав.

Проф. д-р Румен Брусарски е избран за втори мандат, за декан на Финансово-счетоводния факултет.

Към Финансово-счетоводния факултет са катедрите „Финанси", „Счетоводство и анализ" и „Финансов контрол".

Проф. д-р Румен Брусарски е дългогодишен преподавател в УНСС. Бил е научен секретар и зам.-ръководител на катедра „Финанси“.

Приоритетите на проф. Брусарски в развитието на Финансово-счетоводния факултет са в три основни посоки – учебната работа, научноизследователската дейност и международното сътрудничество. По линия на първото направление ще се работи за подготовка на все по-качествени специалисти за българската икономика в областта на финансите, счетоводството и финансовия контрол. Сред ключовите фактори за успех в тази област проф. д-р Румен Брусарски залага на модерните учебни планове и програми, висококвалифицирани преподаватели, тесни връзки с бизнеса и други институции и организации, за които Финансово-счетоводния факултет подготвя кадри. Формиране на култура на обучение през целия живот във възпитаниците на факултета, защото в съвременния динамичен свят дипломите остаряват много бързо.

По отношение на второто направление ще се работи за издигане на равнището на научноизследователската работа чрез повече и по-стойностни научни изследвания. Насърчаване на публикационната активност на членовете на академичния състав. Според проф. Брусарски трябва да се води разумна кадрова политика на приемственост и привличане на млади учени чрез създаване на благоприятни условия за кариерно развитие във факултета.

Във връзка с третото направление ще се развива активно международно сътрудничество чрез интензивни контакти с чуждестранни факултети и университети, участие в международни научни форуми, специализации в чужбина и др.

Новият декан на факултет „Управление и администрация“ е проф. д-р Надя Миронова.

Във факултет „Управление и администрация“ са катедрите „Управление“, „Маркетинг и стратегическо планиране“, „Публична администрация“ и „Регионално развитие“.

Проф. д-р Надя Миронова е била зам.-декан по учебната дейност на факултета, ръководител на катедра „Управление“ и научен секретар на катедрата. Тя е директор на Регионален център за дистанционно обучение (РЦДО) на УНСС в Хасково.

Според проф. Миронова с досегашната си работа факултет „Управление и администрация“ осъществява успешно университетската идея за единство между преподаване и научни изследвания и изпълнява в пълна мяра основните функции на висшето образование - да подготвя специалисти с най-висока квалификация за бизнеса и обществения сектор и да получава нови, световно разпознаваеми научни резултати в областта на маркетинга, управлението, регионалното развитие и публичната администрация. Особеност и предимство на факултета е, че катедрите покриват две направления: „Икономика“ и „ Администрация и управление“, което дава възможност за висока добавена стойност на съвместната работа.

Цел на ръководството за следващите 4 години ще бъда постигането на по- голяма добавена стойност за всяка катедра чрез съвместни магистърски програми и координация на образователната дейност, съвместна изследователска работа, съвместни публикации и обща рекламна и имиджова дейност.

Постигането на целта според проф. д-р Надя Миронова следва да се измерва чрез: брой записани студенти; брой участници в органи на управление на УНСС и извън него; обща публикационна активност и импакт фактор; акредитационна оценка; количество и качество на международната дейност и мобилност на преподаватели и студенти.

„Духът прави силата, общността създава духа, а всички ние заедно сме общността“, казва проф. д-р Надя Миронова.

Втори мандат за декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“ е избрана доц. д-р Силвия Терезова.

Към факултет „Икономика на инфраструктурата“ са катедрите „Икономика на търговията“, „Медии и обществени комуникации“, „Логистика и вериги на доставките“, „Икономика на транспорта и енергетиката", „Национална и регионална сигурност", „Икономика на туризма“.

Доц. д-р Силвия Терезова е била зам.-декан по учебната работа на факултет „Икономика на инфраструктурата“ и научен секретар на катедра „Икономика на търговията“. През 2020 г. е избрана за първи мандат за декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

Според доц. Терезова дейността на факултет „Икономика на инфраструктурата“ в настоящия мандат е насочена към постигане на целите, залегнали в стратегията за развитието на УНСС.

Деканското ръководство предвижда насърчаване на съвместните публикации в Scopus чрез формиране на научни колективи от катедрите във факултета, както и съвместни участия в университетски, национални и международни проекти, т.е. на базата на по-тясно сътрудничество между катедрите. За това ще допринесе и организирането и провеждането на факултетна церемония по връчването на дипломите на завършилите студенти ОКС „бакалавър“ и ОКС „магистър“ от всички специалности във факултета.

Ще се запази традицията за провеждане на международна научна конференция за студенти и докторанти „Инфраструктура: бизнес и комуникации“, предвижда се ежегодно организиране на факултетен докторантски семинар. Усилията ще бъдат насочени и към по-регулярното издаване на факултетното научно  списание „Инфраструктура & Комуникации“.

Доц. д-р Светла Бонева е новият декан на факултет „Международна икономика и политика“.

Във факултет „Международна икономика и политика“ са катедрите „Политология", „МИО и бизнес", „Международни отношения" и „Чужди езици и приложна лингвистика".

Доц. д-р Светла Бонева има дългогодишен организационен и управленски опит в УНСС. Тя е била два последователни мандата зам.-декан на факултет „Международна икономика и политика“ и главен секретар на УНСС по научноизследователските проекти. Инициатор е на създаването на Дуална магистърска програма между УНСС и УНИНТ - гр. Рим, Италия, а след стартирането на програмата през 2017 г. координатор на Дуалната магистърска програма.

Мандатната програма на доц. Бонева предвижда трите основни направления на работа във факултета – учебна дейност, научна дейност и международно сътрудничество през мандат 11/2023 – 11/2027 г. да бъдат организирани в рамките на три основни приоритета, това са традиции и иновации, акредитации и интернационализация и колегиалност и престиж.

Бизнес факултетът също е с нов декан. Това е проф. д-р Георги Забунов.

В Бизнес факултета са катедрите „Индустриален бизнес", „Икономика на природните ресурси", „Недвижима собственост", „Интелектуална собственост и технологичен трансфер", „Предприемачество" и „Физическо възпитание и спорт“.

Проф. д-р Георги Забунов е бил зам.-декан на Бизнес факултета и научен секретар и ръководител на катедра „Недвижима собственост“.

Според проф. Забунов в последните години Бизнес факултетът е изградил добри и още по-тесни връзки с бизнеса, което смята да надгражда и да продължи като тенденция. Това ще е приоритет, който ще бъде в основата на пирамидата на дейностите на Бизнес факултета. Проф. д-р Георги Забунов подчертава, че в ролята си на висше бизнес училище УНСС е много силен и има уникален опит, затова смята, че по отношение на научноизследователската и публикационната дейност акцента пак трябва да бъде върху връзката с практиката. Бизнес факултетът има много добра публикационна активност. Според проф. Забунов двата института – по предприемачество и по интелектуална собственост, които са към Бизнес факултета, имат голям потенциал да бъдат използвани в научноизследователската работа и публикационната активност.

Доц. д-р Мирослав Димитров е новият декан на Юридическия факултет на УНСС.

Юридическият факултет включва катедрите „Частноправни науки", „Публичноправни науки", „Наказателноправни науки" и „Международно право и право на ЕС".

Доц. д-р Мирослав Димитров е бил зам.-декан по научноизследователската дейност на Юридическия факултет и ръководител на катедра „Частноправни науки“.

Като първи приоритет в развитието на Юридическия факултет доц. Мирослав Димитров поставя приемствеността, която се изразява в това да се съхрани и надгради, според условията и възможностите, постигнатото от предходното деканско ръководство, което не е малко. Вторият приоритет е успешното преминаване през процедурата по програмна акредитация на факултета, която предстои да започне в началото на 2025 г. От тази акредитация ще зависи в средносрочен план стабилизирането и осигуряването на добри перспективи пред развитието на факултета. Във връзка с тази процедура през 2024 г. пред академичния състав стои доста конкретна работа. Доц. д-р Мирослав Димитров посочи, че ще бъдат вложени усилия за повишаване качеството на преподаване, за да се намали процента на скъсани студенти, най-вече на финала, който при специалност „Право“ се изразява в три доста тежки държавни изпити. Ще бъдат положени усилия и за повишаване публикационната активност, която не е малка, но с оглед ограничения брой на академичния състав, който към момента е съставен от 42 преподаватели, Юридическия факултет трябва да се бори в доста конкурентна среда. Доц. Димитров изведе и като обобщаващ приоритет желанието си да се съхрани колегиалния дух във факултета, в професионална и академична среда да се обсъждат всички проблеми, които възникват текущо.

Проф. д-р Венелин Бошнаков е декан на факултет „Приложна информатика и статистика". Неговият мандат продължава до ноември 2024 г.

В рамките на факултет „Приложна информатика и статистика“ са катедрите „Информационни технологии и комуникации", „Статистика и иконометрия", "Математика", „Информатика", „Педагогика“.

Работата на факултет „Приложна информатика и статистика“ е насочена към постигане на целите, залегнали в стратегията за развитието на УНСС.

нови декани, унсс

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай