Когато хип-хопът срещна Фауст с Мики Маус ВИДЕО

Един снимачен ден в Професионалната гимназия "Д-р Иван Богоров"

Когато хип-хопът срещна Фауст с Мики Маус ВИДЕО | StandartNews.com

* Един снимачен ден в Професионалната гимназия "Д-р Иван Богоров"

* Неподозирани таланти на актьори и певци показаха учениците, които дебютираха с музикален клип

Основната задача на учениците в в пловдивската професионална гимназия по кожарство и текстил е да научат занаят и да си "вземат хляба в ръцете". Но се оказва, че в много от децата дремят неподозирани таланти. И е нужно само малко "побутване", за да изригнат в неочаквана посока.

През последния месец училището в пловдивската Арман махала е като жужащ кошер. Случва се нещо необичайно. Дворът, класните стаи, пък и махалата наоколо, са се превърнали в снимачна площадка. Правят се кастинги, рапира се, учат се текстове. След часовете ученици и учители не бързат да се разотиват, а се събират, за да обсъждат подробности около новата и много вълнуваща дейност - създаването и записването на истински музикален клип, посветен на любимата гимназия - ПГКИТ "Д-р Иван Богоров"!

Премиерата му бе на патронния празник, честван на 11 май. 

Вчера празникът в ПГКИТ бе още по-специален от обикновено. В уречения час погледите на цялото училище бяха вперени в мониторите в коридорите на училището. Мощен възглас разцепи тишината, когато на тях се появиха Начо /9 клас/ и Асен /8 клас/ и зарапираха:

"Чудите се как да продължите,

дните си да улесните, 

изборът е ваш, изборът е наш

направете си го баш-баш!

Фауст не е Мики Маус, 

без ПГКИТ душата ми е хаос, ха-ха,

прекрасен е светът в нашата професионална гимназия!" 

Хип-хоп парчето, което мигновено бе споделено стотици пъти, вече се завъртя в Ютюб, Фейсбук и Инстаграм, а ден по-рано бе представено пред учителите. Дори и тези, които мразят хип-хоп, са във възторг от него. И как да бъде обратното, като звездите са не кои да е, а самите ученици и учители!

Идеята за създаване на видеото, което да стимулира децата да продължат образованието си, а не да се отказват от училището и да се женят рано /както масово се случва сред ромите, каквито са 85% от възпитаниците на ПГКИТ/, е на директора Михаил Казанджиев. Рефренът "Фауст не е Мики Маус, без ПГКИТ душата и животът ми са хаос" му хрумнал в часа му по философия, докато разказвал на учениците за безсмъртното гьотево произведение и цитирал крилатата му фраза: "О, миг, поспри, тъй прекрасен си ти!". Тогава му хрумнало, че това е призив към бъдещите осмокласници да помислят какво могат да сторя​т  днес за своето бъдеще.

Хип-хоп строфите са на учителките по български език Анета Булгурова, Гергана Коцева и Светла Бакалска. Музиката е на известния джазмен и диджей Мартин Денев, който я сътворил, съзерцавайки вълшебните залези над океана, по време на турнето си в Тайланд и на Малдивите. Специално участие има 9-годишният китарист Кристиян Денев, за когото това е първи студиен запис. А виртуозните китарни рифове са на Goro K.

Така се родило хип-хоп парчето, в което се разказва за две приятелки.

Едната "е екзотична и красива, но съвсем не мисли в перспектива". Омъжила се едва на 15 за принца на бял кон. Той обаче я качил на каруца. "И вместо роза, парцал ми подари".

"Трудно е сама с детенце на ръка", пеят Асен и Начо, докато Поля от 11 клас, която учи обущарския занаят, друса бебе на фона на близката Арман махала.

Другата приятелка пък показва съвсем различен житейски път. Тя "е успяла, не е изглупяла" и "с диплома в ръка живота извървя". И докато Асен и Начо нареждат римите, камерата показва единадесетокласничката Мария, облечена в елегантен костюм, която работи на компютър в престижен офис. Всъщност Мария отдавна е лице на професионалната гимназия, тя участва в ревюта и състезания в Ямбол, Гоце Делчев и други градове. Затова влиза в ролята на преуспялата приятелка, която е избрала да се образова. Тя дава и съвет на момичето, омъжило се и станало майка твърде рано:

"Защо така си се свила?

И защо така си се скрила?!

Не виждаш ли, че си се стопила?! 

Слушай! Съвет ще ти дам - отивай и пробивай със занаят!!!"

Главните герои - Асен и Начо, са в осми и девети клас. Асен учи "Коженогалантерийно производство", а като хипхопър впечатлил учителите по време на представлението за Нова година. Скритият му талант, който лъсва по време на снимането на клипа за Фауст обаче е бийтбоксът. "Ако го развие, има голямо бъдеще", казват познавачите. 

Начо учи фризьорство, но е най-известният хипхопър в училище. В кое от двете занимания ще изгрее звездата му - предстои да видим. 

Цветен колорит придава Фернандо, който влиза в образа на "принца на бял кон".

Момчето е в девети клас, но много харесва какичките, казват за него съучениците му. Затова и веднага бил избран за ролята на принца-съблазнител. В училищния двор Фернандо първо се появява с кабриолет, но после го сменя с каруца и кон, както е по сюжета на песента. Този реквизит е предоставен на ПГКИТ специално за снимането на видеото от бивш възпитаник. Кобилата се казва Силвия и се е държала много добре по време на снимките, казват участници. 

Освен историята на двете приятелки, клипът показва и живота в училище - баскетбол в часа по физическо, класните стаи, работилниците, където децата изучават кожарство, текстил, фризьорство...

Ударно начало поставя учителката по физическо Антония Тонева, която фиксира вниманието с надуване на свирката. В кадър се появяват учителките по математика Николина Марева и Розалина Недялкова, преподавателките по специални предмети Валентина Георгиева и Антонина Михайлова. 

"Наистина прекрасен, чудесен е светът  в любимата ни шарена гимназия", обобщават рапърите. И отправят посланието:

"Вместо глад, пробивай със занаят!

С ПГКИТ диплома всеки е сит.

Повярвай ми днес и утре сме квит!". 

ВИДЕО

https://youtu.be/lEhkW2HUVlA

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай