Изненада! Какво решиха нашите студенти в чужбина

Все повече искат да се реализират у нас

Изненада! Какво решиха нашите студенти в чужбина | StandartNews.com

Почти половината от студентите, завършващи в чужбина, се завръщат у нас. Тази оптимистична тенденция се наблюдава през последните две-три години, съобщи пред „Телеграф“ Николай Христанов, експерт „Висше образование“ в „Интеграл“. „Много млади хора имат нужда и желание да се върнат в България и да бъдат успешни тук“, коментира той.

Вземайки диплома от престижни университети, те търсят реализация в по-големи компании у нас. Въпреки пандемията интересът към обучението зад граница не е стихнал сериозно.

Сериозен е обаче спадът на желаещи да заминат да учат във Великобритания.

Причината, разбира се, е Брекзит и орязването на чужденците от студентски заеми. Около 50% от кандидатите се преориентират към други държави, каза Христанов.

В средата на октомври се очаква висшите училища на Острова да обявят таксите за следващата година.

Вместо във Великобритания, сега повечето български студенти кандидатстват в Холандия, Италия, Франция, Германия, Австрия, скандинавските държави. Белгия също се радва на голям интерес тази година. А този към американските университети не стихва.

В САЩ се отпускат и стипендии за спортни постижения и за кандидати с международни награди от състезания в научни дисциплини. Във Франция таксата за бакалавърски програми е от 190 евро на година

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай