Сряда,

Избират нов ректор на Художествената академия

От: Редактори, сн. БНР -
367
Избират нов ректор на Художествената академия
A
A
A

Днес Общото събрание на Националната художествена академия избира нов ректор на висшето училище. Кандидатурите за поста са три. Досегашният ректор - проф. Николай Драчев, подаде оставка миналия месец след протест заради неизплатени заплати за ноември и декември.

За поста ректор на Художествената академия се борят проф. Георги Янков от катедра  „Плакат и визуална комуникация“, проф. Божидар Бончев от катедра „Керамика” и  изпълняващата длъжността ректор в момента доц. Бойка Доневска от катедра „Изкуствознание“.

Кандидатура за ректор подаде и проф. Велислав Минеков от катедра „Метал“. Той обаче не е представил програма за управление на висшето училище до крайния срок за това - 8 януари, и по тази причина отпада от финалната надпревара.

Изборът на нов ректор ще стане с тайно гласуване. За нов ректор ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на Общото събрание на академията. Ако нито един от тримата кандидати не получи тази подкрепа, на балотаж отиват двамата кандидати, получили най-много гласове.

Новият ректор на академията ще получи мандат за управлението ѝ до януари 2024 година.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com