Искат увеличаване на извинените отсъствия

Родителите може да пращат декларацията по електронен път

Искат увеличаване на извинените отсъствия | StandartNews.com

Увеличение на броя извинени отсъствия по домашни причини заради пандемията от коронавирус предлага  Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

„В COVID ситуацията е разумно да се увеличат извинените отсъствия на учениците по домашни причини и то най-вече в начален етап. Това би облекчило сериозно родителите на малките ученици при хрема, леки настинки и слабо неразположение“, смята Стаматов. С неговото училище се оказа, че има ученик с положителна проба за COVID-19, а една паралелка петокласници е под карантина.

 

Според Стаматов декларацията от родител за влошеното състояние на детето, изпратена по електронен път, е добра възможност за олекотяване на дейностите в един кризисен период.

„Днес много родители работят от домовете си и грижата за децата им е много по-различна от преди година“, отбелязва Стаматов, цитиран от БТА. Той каза, че за да се случи това, е необходимо облекчаване на процедурите за отсъствия по домашни причини, както и регламентирането им за повече дни - например по 15 дни за година при сегашни 3 дни.

"Вярвам, че родителите са отговорни към образованието на децата си и не биха допуснали злоупотреби с отсъствието им. Много неща не са същите и няма да бъдат в извънредна ситуация. Трябва да се пазим взаимно", коментира Диян Стаматов.

       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай