Голяма новост за матурите. Обяви я просветният министър (ОБНОВЕНА)

Това ще позволи на оценителите да се съсредоточат върху проверката на работите

Голяма новост за матурите. Обяви я просветният министър (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Министерството на образованието и науката предлага нов график за изпитите на учениците за новата учебна година.

Шефът на ведомството проф. Галин Цоков обяви, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за външното оценяване през следващата година. „От гледна точка на изводите, които направихме от приключилата кампания, стигнахме до извода, че НВО през следващата учебна година ще бъде разделено като дни по отношение на НВО след седми и десети клас”, обясни той.

По думите му това ще позволи на оценителите да се съсредоточат върху проверката на работите на учениците след седми клас. „Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да започне класирането в съответните средни училища. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, за да има повече учебно време учениците да се подготвят за тях”, посочи Цоков.

„Тези промени в графика ще позволят за едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас”, категоричен е министърът.

За следващата учебна година изпитите на седмокласниците се изтеглят с 4 дни назад. Тези изпити се разделят от препитването на десетокласниците.

Датите на изпитите след 7-и клас се изместват назад и вече изпитът по български език и литература ще е на 17 юни, а по математика на 19 юни.

Изпитите на 10-и клас пък ще са на 10 и 12 юни.

Матурите за 12-и клас не се променят - те остават на 17 и 20 май.

Защо се прави промяната в 7-и клас - за да се отдели този изпит от изпита на десетокласниците и да има повече време за проверка на работите на седмокласниците и резултатите им да излязат по-бързо, освен това да учат по-дълго и да вземат повече материал, поясни министър Цоков.

Изпитите за 10-и клас ще са в учебни дни и квесторите ще са от самите училища. Ще се намали и броят на текущите оценки в отделните класове.

Ваканциите отново ще са пет плюс лятната: есенна от 5 дни, Коледна от 11 дни, междусрочна от 3 дни и пролетна от 9 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай