Галин Цоков: 548 училища са иновативни

Образованието на 21 век е свързано с редица предизвикателства, подчерта министърът

Галин Цоков: 548 училища са иновативни | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

За учебната 2023/2024 година 548 български училища са със статут на иновативни. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриването на националната конференция с международно участие „Умения за иновации в образованието.Във фокуса на събитието са професионалното развитие на педагогическите специалисти, ученето чрез игра и STEM образованието, съобщи Министерство на образованието и науката.

“Образованието на 21 век е свързано с редица предизвикателства, а същевременно това е консервативна система. Тя обаче също се променя - в името на бъдещето на нашите деца и по-добрата им реализация”, подчерта министър Цоков. По думите му ковид пандемията е оказала влияние за бързо навлизане на повече дигитални решения. “Днес обаче е време на оценка и надграждане на добре работещите решения и изолиране на тези, които не доведоха до очакваните резултати”, обясни Цоков.

В своето изказване той цитира Едуард де Боно и известната му мисъл, че “ако не проектирате бъдещето, някой или нещо друго ще го проектира вместо вас”. “Затова призовавам професионалистите и тези, които са част от образователната ни система, да бъдат тези, които да проектират бъдещето на образованието. Защото в противен случай има опасността някой друг да го направи вместо тях”, подчерта проф. Цоков.

Събитието събира на едно място над 400 директори на училища, учители, представители на институции, неправителствени организации, образователни експерти, медии и други заинтересовани лица. То се провежда днес и утре в Интер Експо Център в София, а организатор е Центърът за творческо обучение.

Форумът ще предостави възможности за диалог и обмен на добри практики в развитието на ключови умения на учители и ученици с подкрепата на технологиите и иновативни методи на преподаване. Ще бъде отделено внимание и на теми като мотивацията за учене през целия живот, технологиите в подкрепа на приобщаващото образование, STEM / STEAM образованието и проектно базираното учене, ученето чрез игра, както и социално-емоционалното образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай