Петък,

Фондацията на Бербатов дари 53 лаптопа на ученици

От: Иван Ватахов -
172
Фондацията на Бербатов дари 53 лаптопа на ученици
A
A
A

Общо 53-ма ученици от цялата страна вече получиха своя чисто нов лаптоп Lenovo V15 с лицензиран Windows Pro по програмата „Всяко дете – „в клас“, инициирана и проведена успешно от Фондация „Димитър Бербатов“. Благодарение на изгодна за децата договорка с Lenovo България, бяха осигурени 53 лаптопа – много повече, отколкото предвиждаше кампанията. Те бяха лично доставени от фондацията в 43 населени места.

Стотици семейства кандидатстваха за лаптопите. Договорените Lenovo трябваше да бъдат в България в средата на ноември, но пристигнаха по-рано и вече се използват – точно навреме в трудната ситуация с дистанционното обучение и недостиг на устройства при учениците. Фондацията е благодарна както на Lenovo България, така и на всеки, направил дарение в подкрепа на кампанията.

Програмата „Всяко дете – „в клас“ имаше за цел да позволи на деца от български семейства с финансови затруднения да получат лаптоп, за да могат активно да се включват в онлайн обучението по време на карантина. Идеята възникна през пролетта на 2020 година, след като стана ясно, че заради кризата с COVID-19 много ученици остават изолирани от учебния процес поради липсата на техника.

От старта на кампанията решението на Фондацията е да дари лаптопи с лицензиран софтуер, а не таблети. За да могат учениците не само ще сърфират, но и да създават съдържание и да усъвършенстват уменията си за работа с компютър.

Условията за кандидатстване предвиждаха само ученици от VII до XII клас, а получените молби бяха оценявани комплексно – взеха се под внимание не само доходите в семейството, но и успехът в училище, отсъствията през предходната учебна година и мотивацията на децата. Лаптопите не са безусловно дарени – в края на 2020/2021 учебна година дарените ученици ще разкажат какви резултати са постигнали с тях и ще удостоверят тяхната наличност.

Кампанията приключи, а съвместната работа на Фондация „Димитър Бербатов“ и Lenovo България помогна на повече на брой деца от предвиденото. Подкрепата е с дългосрочен ефект, защото още при първоначално наложилото се дистанционно обучение властите в страната заявиха, че ще се преминава в онлайн вариант на „училище“ не само при повторното налагане на физическа изолация, но и в периоди на грипна ваканция. Така наличието на лаптоп при учениците гарантира, че поне за няколко години напред ще имат възможност активно да участват в обучението от вкъщи, без да губят от уроците заради липсата на техника.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички