Ето новите мерки за училищата

В цялата страна ще бъде въведен единен вечерен час за ресторантите

Ето новите мерки за училищата | StandartNews.com

 „Училищата, в които има заболеваемост над 20%, всички ученици ще минат в електронна среда на обучение независимо дали са 1-ви, 5 –и или 12-и клас.” Това съобщи пред Нова тв  здравният министър Костадин Ангелов. Той разкри какви нови мерки ще бъдат предприети, след като изтече сега действащата му заповед.

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Ангелов: Няма недостиг на лекарства

Ще се действа на локален принцип в училищата, в които има проблем с учителите.

ВИЖ ОЩЕ: Здравният министър видя лъч светлина

В образователните институции с надграждащо обучение работата ще продължи, но само ако децата носят маски и са на 1,5 метра разстояние.

В цялата страна ще бъде въведен единен вечерен час за ресторантите. Те навярно ще трябва да затворят до 23:30 часа. Нощните заведения пък ще преустановят дейността си поне за още 2 седмици. За възрастните хора ще бъде осигурен „зелен коридор” в магазините. Обсъжда се дали да няма такъв и в следобедните часове, тъй като сутрин често има мъгла и е студено.

Офисите с открити пространства и много хора ще трябва да работят с не повече от 50% от служителите си и ще трябва да има разстояние то 1,5 метра между тях. Здравният министър подчерта, че не можем да говорим за локдаун у нас. „Ако направим такъв локдаун, трябва да се осигури финансиране на всички засегнати сектори”, посочи проф. Костадинов.

„Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Хората остават с впечатление, че не трябва да бъдат лекувани вкъщи, а в болница”, коментира здравният министър. Той посочи, че вчера е имало над 550 повиквания в София, от които над 200 адреса били за COVID.

"Само 30-35 от случаите обаче са постъпили в лечебни заведения или около 80% от случаите остават вкъщи", обясни проф. Ангелов. Той посочи, че има фалшиви повиквания до 112, а в същото време някъде някой има нужда от линейката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай