Проф. Ангелов: Няма недостиг на лекарства

Има достатъчно „Ремдесивир”.

Проф. Ангелов: Няма недостиг на лекарства | StandartNews.com

Няма недостиг на лекарства. Това категорично заеви пред Нова тв здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„В аптечните складове има достатъчно количества „Ремдесивир”. Има ясен алгоритъм, изпратен на всички лекари. Всяка заявка на лекари се изпълнява. Имаме достатъчно количества лекарства и на национално ниво и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени. Показва се един случай на недостиг от над 400 болници в цялата страна. Този медикамент не е безопасен, има странични ефекти. Не всеки пациент с коронавирус може да получи този препарат, защото ще рискуваме неговото здраве”, категоричен бе професорът. Той подчерта, че доставката на този препарат в болниците е въпрос на организация и логистика.

„Когато получихме първите сигнали за недостиг на нискомолекулярни хепарини, направих проверка още миналата седмица. Вероятно, не мога да твърдя със сигурност, но се извършва реекспорт на тези лекарства извън страната. Това е нещо, което спираме. Тези лекарства минават на разрешителен режим. Става въпрос за антимикробни средства, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини. Има на национално ниво от тези лекарства в аптечните складове,  има достатъчно количества и няма недостиг. Става въпрос основно за логистика и презапасяване от страна на хората”, заяви здравният министър в отговор на въпрос има ли недостиг на лекарства в аптечната мрежа.

„Фургоните за тестване са достатъчно. В момента обсъждаме с експертите от днес до 2 дни трябва да имаме отговор дали антигенните тестове могат да бъдат алтернатива на PCR. И ако колегите кажат, че е така – да пуснем достатъчно количества антигенни тестове в РЗИ, в линейки, в ДКЦ, в болниците, за да могат да бъдат тествани най-много хора. Но най-важното е хората да ограничат контактите си”, призова проф. Ангелов.

По думите му личните лекари сега предлагат да издават направления на всеки, за когото те преценят. „Направлението е готово. Личният лекар го издава през електронната си система”, заяви министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай