Директор: Избраха най-евтините тестове за децата, а не най-лесните

Ние искаме от учителите да убеждават родителите за нещо, което все още не са видели, каза Асен Александров

Директор: Избраха най-евтините тестове за децата, а не най-лесните | StandartNews.com

Правилният начин е там, където може, децата да се върнат в училище, каза за БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ в столицата.

Александров е на мнение, че първоначално е трябвало да се даде възможност на определен брой училища да започнат тестването, за да се успокоят страховете, защото „това е нещо ново, което за първи път се случва“.

„Страховете пораждат големи аргументи. Ако учителите се бяха тествали с тестове, да се дадат безплатни тестове за учителите, ако ги бяха пипали, ако ги бяха използвали, те нямаше да се страхуват“, коментира Асен Александров в предаването „Преди всички“.

Ние искаме от учителите да убеждават родителите за нещо, което все още не са видели, отбеляза той.

„Много от родителите не дават съгласието си, защото не им е обяснено точно какво ще става.“

Училищният директор отправи критики към здравните власти „защо от петък вечерта до понеделник на обяд“ родителите трябва да се подпишат на декларациите за съгласие с тестването.

Асен Александров има забележки и към критериите за избор на тест – най-ниска цена и сравнително висока точност. Според него е следвало да има и критерий лекота на употреба от малки деца, а в изработването на критериите за тестовете е трябвало да участват хора, които ще ги извършват на терен.

Александров прогнозира, че в неговото училище от 420 ученици в началния етап, 50-60 няма да учат присъствено след въвеждането на тестовете за най-малките ученици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай