Денков: Началници на РУО ходят по партийни сбирки

Това заяви министърът на образованието проф. Николай Денков

Денков: Началници на РУО ходят по партийни сбирки | StandartNews.com

„Политизацията на системата - вижда се една йерархична структура, това трябва да бъде пресечено и това е нещо, за което трябва да работим всички. То се виждат доста лесно - началниците на регионалните структури ходят по партийни сбирки, които не са част от образователната ни система. Това някои хора го бяха приели за напълно приемливо".

Това заяви пред Bulgaria on air министърът на образованието проф. Николай Денков.

Относно това дали се предвиждат рокади в образователната системата, министър Денков обясни, че засега работещите в сектора могат да бъдат спокойни.

"В момента текат проверки, комплексни са, да бъдат спокойни колегите, ако е всичко е наред", обяви още той.

"Имаме намаление на студентите с около 1/4 през последните 5 години. В икономика - повече от 3 пъти, в администрацията - 4 пъти. Това е в резултат на стратегически решения. Идеята, че много лесно се завършва висше в България, не е вярна. Завършват около 50% от приетите студенти. Нашите преподавателите не са се примирили, че всички трябва да завършат", подчерта министър Денков.

"Много често се казва, че има много висши училища, да - 52 на брой, 27 са в Югозападния регион. Има дефицит обаче в района около Бургас. Това е важно, защото младежи трябва да напускат тези региони и повече вече не се връщат. Натрупано в годините означава, че обезлюдяваме тези региони. Ние трябва да решим 3 проблема - да се открие висше училище в Северозападния регион, в София трябва окрупняване и общо да се повиши качеството", обясни той.

Денков коментира и новата мярка за насърчаване "Отново заедно", която предвижда около 30 000 ученици да отидат безплатно на лагери.

"Тези средства бяха предвидени за туризъм. Тези 30 000 ученици, как ще се разпределят, ще реши педагогическият състав. Всички държавни училища могат да участват, кандидатстването вече е стартирало като процедура. В началото на юли очакваме и първите документи", посочи министърът.

Според него един от проблемите във висшето образование е липсата на кандидати в някои много важни специалности.

"Да се сключват договори между работодатели и бъдещи специалисти, да се дадат стипендии на деца с добър успех и те да отидат в тези компании", добави Денков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай