Денков каза ще затворят ли училищата при нова вълна

Според образователния министър трябва да има нов план при какви условия учениците да остават вкъщи

Денков каза ще затворят ли училищата при нова вълна | StandartNews.com

Училищата да не затварят при нова вълна на пандемията. Това ще е сред основните приоритети на образователния министър Николай Денков. Според него трябва да има нов и ясен план при какви условия учениците да остават вкъщи. По думите на проф. Денков последното затваряне е продължило прекалено дълго и подобен сценарий не трябва да се повтаря.

За целта в следващите дни предстоят срещи на проф. Денков с министрите на финансите и здравеопазването. Важна задача ще и да се реши кой ще купува от тук нататък тестовете на учениците – досега това правиха от здравното ведомство, но едно от последните решения на д-р Кацаров на поста беше този ангажимент да се прехвърли към МОН.

А за да се върнат повече ученици присъствено чрез тестване от утре достъп до училищата ще имат и паралелките, в които само 30% от родителите са дали съгласие за изследване. Досега беше нужно поне 50 на сто одобрение.

В първи си ден не като служебен, а като редовен министър акад. Денков начерта най-спешните си задачи.

„Бюджет, пандемия - това са двете неща, които трябва да захванем веднага, без отлагане, заедно със здравния министър и министъра на финансите. Трябва да се намери начин да опазим здравето, без да страдат учениците”, обясни той, предаде Нова. 

Затварянето на училищата е продължило по-дълго от очакваното, смята Денков. Сега целта на образователното министерство ще е да не допуска това отново. 

 „Не знаем какво ще се случи през февруари с новата вълна. Трябва да имаме ясен план, който не е готов в момента”, обясни Денков.

Междувременно над 80% от учениците от 1 до 12 клас в страната вече ходят в училище присъствено с тестове, показват данните на МОН.

Тази сутрин в класната стая на 12 „Ж” в 18 СЕ „Уилям Гладстон” ни посреща само учителката по английски език. Учениците също са тук, но виртуално. Паралелката е една от малкото в това училище без нужните 50% за присъствено обучение.

„По-голяма част от класа не пожела да се върне. Със сигурност беше неприятно. Честно казано не съм си мислил, че ще го кажа, но наистина нямам търпение да се върна в клас”, каза Андрей Йорданов.

След като просветното ведомство промени правилата и свали процента за съгласие на родителите в паралелката от 50 на 30, Андрей скоро ще може отново да е със съучениците си.

Сред задачите на новия кабинет ще и решението на въпроса кой ще поръчва бъдещите тестове за учениците. Преди дни от здравното министерство съобщиха, че това вече ще е ангажимент на МОН. 

Засега нужните количества тестове за децата са осигурени до коледната ваканция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай