Неделя,

Денков каза ще затворят ли училищата при нова вълна

От: Агенция Стандарт -
5550
Денков каза ще затворят ли училищата при нова вълна
A
A
A

Училищата да не затварят при нова вълна на пандемията. Това ще е сред основните приоритети на образователния министър Николай Денков. Според него трябва да има нов и ясен план при какви условия учениците да остават вкъщи. По думите на проф. Денков последното затваряне е продължило прекалено дълго и подобен сценарий не трябва да се повтаря.

За целта в следващите дни предстоят срещи на проф. Денков с министрите на финансите и здравеопазването. Важна задача ще и да се реши кой ще купува от тук нататък тестовете на учениците – досега това правиха от здравното ведомство, но едно от последните решения на д-р Кацаров на поста беше този ангажимент да се прехвърли към МОН.

А за да се върнат повече ученици присъствено чрез тестване от утре достъп до училищата ще имат и паралелките, в които само 30% от родителите са дали съгласие за изследване. Досега беше нужно поне 50 на сто одобрение.

В първи си ден не като служебен, а като редовен министър акад. Денков начерта най-спешните си задачи.

„Бюджет, пандемия - това са двете неща, които трябва да захванем веднага, без отлагане, заедно със здравния министър и министъра на финансите. Трябва да се намери начин да опазим здравето, без да страдат учениците”, обясни той, предаде Нова. 

Затварянето на училищата е продължило по-дълго от очакваното, смята Денков. Сега целта на образователното министерство ще е да не допуска това отново. 

 „Не знаем какво ще се случи през февруари с новата вълна. Трябва да имаме ясен план, който не е готов в момента”, обясни Денков.

Междувременно над 80% от учениците от 1 до 12 клас в страната вече ходят в училище присъствено с тестове, показват данните на МОН.

Тази сутрин в класната стая на 12 „Ж” в 18 СЕ „Уилям Гладстон” ни посреща само учителката по английски език. Учениците също са тук, но виртуално. Паралелката е една от малкото в това училище без нужните 50% за присъствено обучение.

„По-голяма част от класа не пожела да се върне. Със сигурност беше неприятно. Честно казано не съм си мислил, че ще го кажа, но наистина нямам търпение да се върна в клас”, каза Андрей Йорданов.

След като просветното ведомство промени правилата и свали процента за съгласие на родителите в паралелката от 50 на 30, Андрей скоро ще може отново да е със съучениците си.

Сред задачите на новия кабинет ще и решението на въпроса кой ще поръчва бъдещите тестове за учениците. Преди дни от здравното министерство съобщиха, че това вече ще е ангажимент на МОН. 

Засега нужните количества тестове за децата са осигурени до коледната ваканция.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com