Дават на учителите стартова заплата от 1260 лв.

Увеличението на индивидуалните възнаграждения на педагогическите специалисти ще варира между 15 и 16,1%

Дават на учителите стартова заплата от 1260 лв. | StandartNews.com

Стартовата основна заплата за учител от следващата година ще бъде 1260 лв., става ясно от съобщение на образователното ведомство. 

Увеличението на индивидуалните възнаграждения на педагогическите специалисти ще варира между 15 и 16,1%. Това е предвидено в Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.

От името на своите членове представителите на синдикатите и работодателите благодариха на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов, че изпълниха поетия ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати в рамките на управленския мандат.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители. За водене на задължителна документация и консултации с родители, деца и ученици ще се взема по 46 лв. отгоре от заплатата.

С 30 лева месечно ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите, които водят обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение или други случаи на непреодолими събития, които ще се изплащат като допълнително трудово възнаграждение (ДТВ) за времето на провеждането му.

За допълнително обучение на ученици, които са отсъствали повече от десет учебни дни от училище поради заболяване, или за консултации на ученици в самостоятелна форма на обучение поради здравословни причини, пък ще има възнаграждение от 15 лв. за всеки проведен час.

Средствата за ДТВ за постигнати резултати от педагогическите специалисти се планират в рамките на бюджетите в размер не по-малко от 4,2% и не повече от 5,0% от годишния размер на средствата за заплати.

КТД предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Предвижда се обезщетението при пенсиониране за учителите да е в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай