Четворни такси за BG-студенти в Лондон

Българите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши студенти на Острова

Четворни такси за BG-студенти в Лондон | StandartNews.com

Българите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши студенти на Острова. Това става ясно от план на британското министерство на образованието във връзка с Брекзит, съобщи "Дир.бг".

Според него таксите за европейски студенти, които ще бъдат приети през учебната 2021/2022 година, трябва да се увеличат и да се изравнят с тези за останалите чужденци. В момента тарифата за европейците е еднаква с тази на британските им колеги, като максимум на година следването им може да струва 9250 паунда. Ако загубят тази си привилегия, дължаща се на британското членство в ЕС, ще им трябват между 10 000 и 38 000 паунда годишно, колкото в момента плащат останалите чуждестранни студенти в Англия.

Освен това те вече няма да имат право да получават нисколихвени студентски заеми. Схемата е изключително благоприятна за европейските студенти, особено тези, идващи от страни с по-нисък жизнен стандарт, каквато е България.

Британското правителство отпуска до 9000 паунда на човек годишно, които покриват напълно таксите за обучение. Отделно дава и пари за издръжка. Заемите са при много ниска лихва и изплащането им започва, когато студентът завърши, тръгне на работа и стигне определен доход. За България той е 12 хил. паунда годишно, а за Англия - 21 хил.

Всяка година около 2000 българи се възползват от английската система за студентско кредитиране. Промените са предложени от министъра на образованието Деймиън Хайндс във връзка с предстоящото излизане на страната от ЕС. Мотивът е, че дори да се стигне до сделка за Брекзит, след 2 години преходният период по нея трябва да приключи и тогава Лондон ще е в правото си да определя сам правилата.

Според Хайндс европейците трябва да плащат същите такси като колегите им от Китай и Австралия, а студентски кредити трябва да се раздават само на британци, тъй като е много трудно след това да преследваш по света чужди граждани, които не ги връщат.

Министърът признава, че най-вероятно таксите за английски студенти, които учат в страни от ЕС, също реципрочно ще бъдат увеличени, но те са четири пъти по-малко в сравнение със следващите на Острова европейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай