Борисов разрешава абитуриентските балове

Здравното и просветното министерство ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания

Борисов разрешава абитуриентските балове | StandartNews.com

Бойко Борисов е разпоредил изготвянето на протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Здравното и просветното министерство ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците през настоящата учебна година, а решението за това е било днес след среща на министър-председателя с представители на завършващите 12-и клас, уточниха от прессекретариата.

Премиерът се срещнал със Симона Бонева и Дарина Георгиева, след като те се обърнаха към него с писмо, в което отправят молба да бъде разрешено провеждането на изпращане на учениците от 12-и клас за учебната 2019-2020 г. в цяла България.  „Нашето желание е да се съберем в училищния двор, всеки в съответното училище, да се събере випускът на зрелостниците, да имаме възможността да отброим до 12, и да изпратим уважително изминалите години“, отбелязали в писмото си до Борисов зрелостниците.

Те специално подчертават, че изпращането не следва да се бърка с провеждането на абитуриентски бал. „Всички ние приемаме ситуацията зряло, отговорно, съвестно и разбираме, че абитуриентският бал ще се проведе тогава, когато обстоятелствата позволяват това“, се посочвало още в писмото.

По време на разговора в МС двете 12-класнички отново изразили желанието на своите съученици да проведат в двора на училището си тържествено изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година. Заявили още, че имат готовност и желание да предложат на своето училище различен подход за завършването тази година, с което едновременно да бъде спазена традицията и да се съблюдават противоепидемичните мерки.

Борисов на свой ред разпоредил на министрите Кирил Ананиев и Красимир Вълчев протокола да бъде изготвен в най-кратни срокове и да бъде изпратен до директорите на всички училища в страната, които изпращат своите зрелостници в края на настоящата учебна година. В срещата участвали също министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай