БАН отваря врати за учениците

Програмата „Образование с наука“ ще помогне да се мотивират повече ученици да се занимават с наука и да имат по-задълбочени познания по математика и природни науки

БАН отваря врати за учениците | StandartNews.com

Учениците от всички столични училища ще могат да посещават извънкласни занимания в музеите и институтите на Българската академия на науките (БАН). В музеите и институтите на БАН децата ще се учат на математика в онлайн класни стаи, ще програмират роботи, ще предлагат решения за справяне с климатичните предизвикателства, ще правят антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, ще прилагат космически технологии в екологията и др.

Общо 26 са одобрените проекти по съвместната програма „Образование с наука“ на МОН и БАН на обща стойност 500 000 лв., чрез които институтите и музеите на академията ще разработят образователни програми и дейности за учениците. Предвижда се и провеждането на летни школи за обучение на децата и учителите им.

По думите на министър Красимир Вълчев програмата цели да се провокира интересът към математиката, техниката, природните науки, както и да се разшири образователната среда. „БАН има и музеи с учени, които са вдъхновители. Правим подобни програми с културните институции. Тази година поискахме всяка екскурзия да включва посещение на повече обекти с образователно и културно значение, както и да има повече кариерно ориентиране“, заяви той. Вълчев подчерта, че програмата „Образование с наука“ ще помогне да се мотивират повече ученици да се занимават с наука и да имат по-задълбочени познания по математика и природни науки. В началото тя ще е насочена предимно към децата от София, но през следващите години обхватът ѝ ще се разшири.

Председателят на академията акад. Юлиан Ревалски допълни, че БАН има традиции в работата с младите хора. „В програмата се залага повече на STEM дисциплините, но духовното присъства чрез музеите“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай