България и Израел ще разширят изследванията на Антарктида

На среща между образователния министър и посланикът на Израел

България и Израел ще разширят изследванията на Антарктида | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

България и Израел ще разширят сътрудничеството си в областта на науката. Една от сферите, в които учени от двете държави могат да си партнират, е изследването на Антарктида. Това обсъдиха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланикът на Израел в България Н. Пр. Йосеф Леви Сфари, съобщи Министерство на образованието и науката.

Посланик Сфари предложи да се работи за сключване на споразумение между двете страни за научно сътрудничество. По думите му темата е обсъдена преди дни и от министъра на науката и технологиите на Израел Офир Акунис и българския посланик в Тел Авив Славена Гергова. Израелската страна проявява интерес специално към изследванията на Антарктида.

България има опит в тази област, като и в момента екипът на проф. Христо Пимпирев се готви за поредната си мисия към Ледения континент. Сред останалите научни области, в които двете страни могат да си сътрудничат, са екологията, опазването на водните ресурси, земеделието, високите технологии и др., стана ясно по време на срещата.

Проф. Цоков подчерта традиционно добрите отношения между България и Израел. През тази учебна година 1094 български ученици изучават иврит. От МОН си сътрудничат с „Яд Вашем“ - Мемориален център за жертвите и героите на Холокоста, който е основният източник за осигуряване на системно обучение за български учители по темите за Холокоста. През последното десетилетие 208 преподаватели от България са участвали в ежегодните семинари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай