Англия удължи срока за кандидатстване във вуз

Много университети замразяват таксите за европейци

Англия удължи срока за кандидатстване във вуз | StandartNews.com
  • Много университети замразяват таксите за европейци

Британската централизирана система за прием в университети UCAS взе решение да удължи срока за кандидатстване с две седмици - до 29 януари. Това е безпрецедентно решение, тъй като подаването на документи трябваше да приключи до 15 януари, съобщиха консултантите от "Интеграл". Решението ще даде възможност на кандидат-студенти, които все още обмислят дали да учат във Великобритания, да подготвят нужните документи. Всички кандидати, влизащи във Великобритания след 1 януари с цел обучение, ще трябва да кандидатстват за студентски визи.
Другата новост е, че много университети решават да "замразят" таксите за чуждестранни студенти от ЕС за академичната 2021-2022 г. Така първокурсниците от ЕС след Брекзит ще заплащат досегашните 9250 паунда, вместо очакваните между 12 000 паунда и 18 800 паунда годишно, които към момента плащат чуждестранните студенти извън ЕС. Близо 1/3 от висшите училища на Острова вече обявиха мерките - освен по-ниски такси и специални академични стипендии.  Видовете финансова помощ са базирани на различни критерии - в по-голям размер тя се отпуска за кандидати с отличен успех и постижения и се предоставя на конкурсен принцип. Съществуват и стипендии, покриващи общежитието, както и такива на база доходи на семейството, а размерът им най-често варира в диапазона 1000-3500 паунда на година, съобщават консултантите.
Целта е да се минимизира ефектът от решението на британското правителство от лятото на 2020 г. да прекрати студентското кредитиране за кандидати от ЕС, които започват обучение на Острова през септември 2021. Европейските студенти, които започват следването си преди август 2021, ще могат все още  да получат студентски кредит върху таксата за обучение. Възможност за кредит и такси от 9250 паунда ще имат и българи със статут на уседналост в Обединеното кралство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай