Вторник,

8100 учители излизат извън системата

От: Стела Стоянова -
A
A
A

8100 учители вероятно ще излязат извън образователната система тази година, предвижда новата национална програма на МОН за вътрешно оптимизиране на персонала. По-голямата част от тях най-вероятно ще отидат в пенсия, но някои ще си отидат във връзка с вътрешни съкращения, например поради закриване на училища или намаляване на паралелки на места, където броят на учениците е намалял. Отделно от тях в програмата е заложено извън просветата да останат и 2900 души непедагогически персонал.

Сумата, заложена за техните обезщетения, е в размер на 36,6 милиона лева. Тя обхваща не само училищата, но и центровете за образователна подкрепа /бивши помощни школа/, както и Националния дворец на децата. За парите кандидатстват общините, като директорите на школа трябва да прибавят заповедите за прекратяване на трудово правоотношение. Пенсионираните учители в момента получават по десет брутни заплати, а тези от непедагогическия персонал – осем.

В същото време в близките 10 години се очаква да излязат в пенсия половината преподаватели. В сфери като чужди езици, математика и при началните учители и в момента се чувства недостиг, така че част от директорите се принуждават да наемат повторно на договор хората, които вече са пенсионирали, тъй като други желаещи няма.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички