8100 учители излизат извън системата

Повечето се пенсионират, МОН ще им плати 36 милиона лева

8100 учители излизат  извън системата | StandartNews.com

8100 учители вероятно ще излязат извън образователната система тази година, предвижда новата национална програма на МОН за вътрешно оптимизиране на персонала. По-голямата част от тях най-вероятно ще отидат в пенсия, но някои ще си отидат във връзка с вътрешни съкращения, например поради закриване на училища или намаляване на паралелки на места, където броят на учениците е намалял. Отделно от тях в програмата е заложено извън просветата да останат и 2900 души непедагогически персонал.

Сумата, заложена за техните обезщетения, е в размер на 36,6 милиона лева. Тя обхваща не само училищата, но и центровете за образователна подкрепа /бивши помощни школа/, както и Националния дворец на децата. За парите кандидатстват общините, като директорите на школа трябва да прибавят заповедите за прекратяване на трудово правоотношение. Пенсионираните учители в момента получават по десет брутни заплати, а тези от непедагогическия персонал – осем.

В същото време в близките 10 години се очаква да излязат в пенсия половината преподаватели. В сфери като чужди езици, математика и при началните учители и в момента се чувства недостиг, така че част от директорите се принуждават да наемат повторно на договор хората, които вече са пенсионирали, тъй като други желаещи няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай