Вторник,

545 директори с писмо до Кацаров, искат промяна за тестовете

От: Стандарт -
545 директори с писмо до Кацаров, искат промяна за тестовете
A
A
A

545 директори от цялата страна се подписаха под писмо до министрите на образованието и на здравеопазването, в което се иска изменение на заповедта на здравното министерство за правене на тестове в училищна среда. Писмото трябва да бъде входирано в Министерството на образованието в 8 часа днес.

Директорите не смятат за редно и правилно на работещите в системата на средното образование да бъде вменявана важна задача, каквато е тестването. Те  настояват на родителите да бъде дадена възможност да тестват децата си в домашни условия и след резултата от теста децата да бъдат водени в училище, като представят теста за доказателство.

Подписалите се под писмото смятат, че може да се има доверие на родителите и допълват, че правенето на тестове в училищна среда би довело до карантиниране на паралелки, а изискването детето да не се храни и да не пие вода 30 минути сутрин преди теста, практически е неизпълнимо.

Пътуващите ученици, които правят тестовете си в училище, са потенциални заразители, защото пътуват повече от 15 минути в автобус, изтъкват директорите. Те посочват още, че множеството учители отказват да извършват тестването, независимо от предложеното заплащане, и са силно обезпокоени за собственото си здраве и живот. Освен това директорите не могат да задължат никого от персонала да изпълнява задължения, извън неговите функционални такива.

Множество родители не искат да тестват децата си сами и в същото време не искат учителите и доброволци да тестват децата им, допълват директорите, които изтъкват и липсата на медицински специалисти за тестването в учебните заведения.

„Помислете за стреса и негативните емоции върху дете, дало положителен резултат при тестване в класната стая“, пишат директорите, които изтъкват още, че тестването в училищна среда води до изключително тежки нарушения на закона за здравето.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички