3000 деца на гурбетчии в родните ни школа

Най-много от тях продължават обучението си в Пловдив

3000 деца на гурбетчии в родните ни школа | StandartNews.com

085 деца на гурбетчии са се завърнали да учат у нас миналата учебна година, сочат данни на просветното министерство, предоставени на „Монитор“. Най-много от тях са започнали да ходят на училище в Пловдив – 396. По над 200 има и в областите Стара Загора, Пазарджик, Бургас и Варна.

В тази бройка влизат хлапета, които са посещавали училище, след това са напуснали страната ни с родителите си, но отново се връщат и продължават обучението си. Малчуганите, които са родени в чужбина и за първи път ще бъдат част от българската образователна система, също попадат в списъка с деца на гастарбайтери, които са се завърнали да учат у нас.

В столицата са се завърнали деца от цяла Европа, Щатите и Арабските емирства, коментира шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева. След като вземат своите документи, процедурата за записването им зависи от класа, който са завършили в чужбина.

„От първи до четвърти клас трябва да имат превод на документите от заклет преводач, от 5-и клас нагоре се изисква и апостил на документите. От 7-и до 12-и клас необходимите документи се легализират от регионалните инспекторати по образованието, като е важно да имат и нотариална заверка“, обясни Кастрева. Тя уточни, че родителите имат затруднения най-често още на този етап, тъй като забравяли за апостила или изцяло да си вземат документите за завършен клас и се налагало да търсят помощ от познати в същата държава.

Преди за изберат училище, в което има свободни места, родителите трябва да проверят дали децата им трябва да полагат приравнителни изпити. От първи до шести такива не се изискват и кандидатстването се извършва в желаното училище. Кандидат-гимназисти и учениците от седми клас нагоре обаче задължително се явяват на изпит, с който да покажат знанията си по български език и литература, ако не са го изучавали в неделните училища. Спрямо образователната система, в която са били, може да се наложи да полагат и изпити по история или география. Всички предмети, по които завърналите се ученици ще показват знания, се включват в удостоверението, което те получават за признат клас от регионалното управление, уточни шефката на образователния инспекторат.

В случаите, в които детето не знае добре български, или досега е учило в държава, в която учебният материал се взема по-бавно, отколкото у нас, ученикът може да не преминава в следващ клас. „По желание на родителите децата могат да повторят последния успешно завършен клас“, каза Кастрева и подчерта, че е важна и подкрепата на училището, в което детето постъпва. От тази възможност се възползват родителите на ученичка, която завършва първи клас тук, но след това заминава за Англия. Там тя завършва успешно 6-и клас, след което родителите й се връщат обратно в България. „Предстояха й матури, за които не се е подготвяла, не беше учила материала по български, а по математика пресмятаха по-различно. Решихме да повтори една година, за да има повече време“, коментира майката на момичето. Сега тя няма проблеми и е приета в гимназията, в която иска след 7-и клас.

Ръководството на всяко едно училище е в правото си да реши дали да приеме едно дете във втори клас на база представените от родителите му документи за учене в чужда страна, обясни началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова. Според нея случаите на деца, завършили първи клас в чужда държава и завърнали се обратно у нас, са най-вече в общини като Николаево и Мъглиж, където местните масово дирели препитание като сезонни работници в Гърция, Италия и Испания. В ромската махала Лозенец в Града под липите няма завърнали се първолаци.

„През последните три години не сме имали случай за пристигащи от чужбина със завършен първи клас, хората предпочитат малките да се научат да четат и пишат в родното си място, разчитат най-вече на баби и дядовци!“, коментира зам.-директорът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Николаево Николина Петрова.

В Добрич пък за учебната 2018/2019 са заминали с удостоверения 380 ученици и са се завърнали 176. По-малките ученици нямат затруднения с постъпването си в българско училище, тъй като наваксват материала в неделните школа или с частни уроци. Трудностите са при по-големите, тъй като в някои училища се завръщат деца в четвърти клас, които знаят да четат на български, но нямат никакви граматически познания.

Баби и дядовци пишат с първолаци, родителите им в чужбина

Баби и дядовци трескаво подготвят внуците си за новата учебна година в Пещера, докато родителите на хлапетата са на гурбет. Това споделиха за „ Монитор“ учители, които ще посрещнат наесен първолаците в обновените класни стаи. Все повече гурбетчии предпочитат да не заминават в чужбина с отрочетата си, а да ги оставят на грижите на възрастни роднини, докато майките и бащите им търсят препитание зад граница. Има и случаи, когато родителите са тръгнали в далечната страна с наследниците си, но много бързо ги връщат обратно в родината, тъй като се страхуват дали децата им ще свикнат с новите условия и дали ще научат чуждия език, за да могат да се обучават в непознатата държава. За миналата учебна година 158 деца са върнати в образователните институции в Пазарджишко в резултат на съвместната работа на институциите. От тях 131 бяха записани отново в училище, а общо 136 са случаите в областта, по които работят експертите на РДСП Пазарджик в посока превенция от отпадане от училище и връщане на децата в образователните институции.

18-годишният Денислав, завърнал се от Ирландия: БГ школото е с повече учене, четене и домашни

Повече учене, повече четене, повече домашни. Така синтезира обучението в България 18-годишният Денислав Ердогду, който се е завърна в Шумен от Северна Ирландия, за да продължи и завърши тук средното си образование.

Денислав е преминал два пъти адаптация на ново място и сега може да направи сравнение между училищата и образователните системи - тук и там.
Две години учил в Северна Ирландия. Оказало се, че по много предмети бил напред с материала. По математика нещата, които взимали в час, в Шумен той ги бил учил в 7-и клас. Две години по-късно това се върнало при него като бумеранг, когато трябвало да наваксва пък учебния материал обратно, вече в България.
В Лърган изкарал добър успех и в края на учебната десета година там, след като издържал изпитите, влязъл в паралелка В2 в колеж, отново за средно напреднали. На втората година в кралството дошло решението за връщането в България.

Завръщането обратно се оказало толкова смела стъпка, колкото и заминаването. Тук го чакали изпитания, които му помогнали да оцени плюсовете и минусите на двете образователни системи. "Сега мога да споделя, че според мен е по-редно едно дете да завърши средното си образование тук, защото децата у нас научават много повече и излизат с повече знания от училище, отколкото в Ирландия" - категоричен е младежът.

В Шумен се оказало, че за времето на престоя си в чужбина е изостанал леко по химия и физика и особено по математика.

"Наистина това, което учех там в XI клас, при нас в България го бях учил в 7-и клас, там ми се чудеха как толкова бързо решавам задачите." В Шумен Денислав трябвало да държи 15 приравнителни изпита - по всички предмети, дори по музика и изобразително изкуство, като изпитите не били никак формални.
Като сравнява кое в Северна Ирландия е било на по-високо ниво, Денислав без колебание назовава часовете по физическо възпитание.

"Имахме в училище футболен стадион, игрище за крикет, игрище за баскетбол, плувен басейн, пълна база, от което се нуждае за физическото си развитие един подрастващ младеж и да тренира в училище" - изрежда момчето. Според личните му наблюдения и часовете по химия, физика и биология са по-практично ориентирани и част от тях са изнесени извън училище с открити уроци и екскурзии.
В момента Денислав е в 12-ти клас и го чакат матури, засега се справя без частни уроци, нещо като практика, която е непозната в Северна Ирландия. Там частни уроци няма. Когато някой не може да се справи с нещо или да реши някаква задача, казват, ок, колкото може, толкова.

Когато се завърнах обратно в Хуманитарната гимназия (СУ "Йоан Екзарх Български", б. а.) в първите няколко месеца аз бях стресиран. В Северна Ирландия не съм писал домашни, нямах проекти вкъщи, нещата ми оставаха в шкафче в училище. Тука прибирам се - уроци, изпитвания, домашни" - прави сравненията бъдещият абитуриент.
В почти всяко училище в Шумен през новата учебна година ще има по няколко завърнали се деца на емигранти. По наблюденията на педагози основният поток е от Великобритания. В СУ "Сава Доброплодни" ще имат едно дете във втори клас и едно в седми. Родителите им са предпочели децата да повторят годината, за да наваксат това, което са изпуснали в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай