160-годишното училище в Добърско затваря врати

За следващата учебна година са останали само 5 ученици, ще ги возят за часовете до съседно село

160-годишното училище в Добърско затваря врати | StandartNews.com

Училището в разложкото село Добърско, създадено преди близо 160 години, няма да бие първи звънец за новата учебна година, съобщи БНТ. В момента там учат едва 13 деца. Тази година няма първокласници, не се очакват и през следващата.

Началното училище в Добърско е наследник на килийно училище, основано в далечната 1861 г. Хиляди ученици са получили образование в него.

За следващата учебна година са 5 деца, не е сигурно дали ще останат до края. Така че няма как училището да съществува само за петима ученици, обясни кметът на селото Илиян Джунев. Той каза още, че по закон училището минава към най-близкото населено место, което е в Горно Драглище. "Това е, което предлагат общината и държавата, но родителите решават къде ще си изпращат децата", поясни кметът. Той увери, че ще има транспорт, който да извозва учениците до съседното село и обратно. ,

По данни на Регионалното управление на образованието през последните години в Благоевградска област на всеки випуск първокласниците намаляват с по около 200 деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай