Йовчев: Пернишката група е извършила голям брой убийства

Днес се гледа делото срещу Килърите 3

Йовчев: Пернишката група е извършила голям брой убийства | StandartNews.com

София. Пернишката група е извършила голям брой убийства. Тепърва ще се изяснява кой как е участвал. Това заяви министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред ТВ7.

Не бива да навлизаме в детайли и да коментираме елементи. С това можем само да навредим на разследването. поясни министър Йовчев.

Главният секретар вече каза достатъчно. Ще продължим с тази настойчивост и хъс, каза министърът. Той заяви, че един участник е дал показания срещу другите и това е, което е позволило да се пристъпи към реализацията, която се случи през последните дни.

Всичко, което се върши, е изцяло в рамките на закона и ще остане така. Нека да не се опитваме да вадим детайли по случая, посочи министър Йовчев.

На въпрос за това, че в общественото пространство се коментира, че всеки трябва да се регистрира, когато кара лека кола, министър Йовчев заяви - този законопроект е резултат от работата на работна група, работила по времето на служебното правителство.

Трябва да отговорим на европейските изисквания. Тази промяна е продиктувана от проблемите, които срещат колегите в България. Не може да се открие човекът, отговорен за дадени действия. Има дебат в момента - очаквам да се чуят различни мнения и да се стигне до решения, които ще удовлетворят всички.

Ще се търси баланс, нуждите на МВР нямат никакво значение, подчерта той. На въпрос дали ще се заплаща 150 лв., той каза – това са предположения.

Ръстът на наркотиците, които преминават през страната ни, е едно от нещата, които са особено обезпокоителни. Коментира Йовчев данните на Евростат за нарастване на наркотрафика през България в периода 2004-2010 г. Той съобщи, че откакто заема поста не е постъпило нито едно искане за използване на СРС по сериозна разработка, свързана с трафика на наркотици. „Не мога да приема тезата, че имаме разбити сериозни наркогрупи. Не може махленска банда да договаря доставки в Южна Америка", заяви вицепремиерът.

Той посочи, че вече се работи активно в тази посока. Проведени са разговори с ръководството на ДАНС – институцията, която отговаря за борбата с трафика на дрога, и са създадени съвместни екипи с представители на прокуратурата. „Скоро очаквам реализации", каза Цветлин Йовчев.

Той отново изрази убеждението си, че МВР не може и не трябва да развива търговска дейност. „Прекратяването на дейността на СОД е една от безспорните реформи, които трябваше да се извършат отдавна. Съпротивата, която срещаме, показва, че засягаме големи интереси", заяви вътрешният министър. Той съобщи, че има сигнали, че автомобили и техника на МВР са реагирали на сигнали от частни охранителни фирми и на практика са действали като техни подизпълнители.

По повод друга търговска дейност на МВР – производството на регистрационни табели за автомобили от „БМВ", министърът изрази недоумението си как в продължение на години ведомството обявява обществена поръчка, която винаги се печели от неговото дружество „БМВ", а то, от своя страна, е основен дарител на МВР. По думите му, това не може да бъде прозрачна процедура, а по-скоро – генерираща корупция.

„Не мога да приема, че парите на хората няма да се използват за гарантиране на тяхната сигурност и за борба с престъпността, а за издръжка на губещи търговски дейности. Задачата на МВР не е да развива търговска дейност, от която да се самоиздържа. Ресурсът ни ще стигне и без дарения", заяви министърът на вътрешните работи. Той посочи, че в бюджета на МВР има много резерви, а причина за недостига досега е бил в неефективното използване на средствата.

За днес е насрочено дело в Апелативния специализиран съд, на което трябва да се реши дали групата на така наречените "пернишки килъри" да останат в ареста.

Престъпната организация е замесена в убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев-Кьоравия. заяви в четвъртък главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай