Всички моряци били в час за кокаина

Руслан Колев чакал дете от "Мисис България" Мариана Маринова

Всички моряци били в час за кокаина | StandartNews.com

София. Всички български моряци на кораба "Свети Николай" са били в час с кокаиновата афера. Това твърди испански следовател, цитиран от репортер на бТВ в Мадрид. Нашенците вече били дали показания пред съдия в южния град Каядис. Предстои цялата документация по разследването да бъде предоставена на институцията, наречена Аудиенсия насионал, в Испания. Тя има функции на Върховен съд и трябва да реши кой от задържаните да бъде съден и кой освободен.

Според източници от Аудиенсия насионал процедурата може да продължи със седмици. Дотогава моряците остават в затвора, тъй като съдия-следователят е решил, че всичките са знаели какво пренася корабът.

Специализираната прокуратура у нас вчера поиска постоянен арест за считания за организатор на канала за задържания 3 тона кокаин край бреговете на Испания Руслан Колев и корабособственика Дойчин Дойчев. Материалите бяха внесени в специализирания съд, като съдебният състав е започнал да се запознава със събраните доказателства. Мярката за неотклонение на двамата се гледа късно снощи. Руслан и Дойчин са обвинени за организирана престъпна група за трафик на наркотици. Смята се, че Колев е организирал цялата логистика по трансфера на кокаина от водите край Венецуела до Испания. Той се е ангажирал и с преговорите за кораб, чрез който да се осъществи транспортът на дрогата, както и наемането на част от екипажа. Приятелката му Мариана Маринова, която държи правата на конкурса "Мис Силикон", не си вдига телефона. Нейни приятелки твърдят, че тя чака дете от Руслан. Мариана е бивша "Мисис България" и неведнъж се е снимала дибидюс за различни списания.

Ролята на Дойчин Дойчев в кокаиновата афера никак не е за подценяване, твърдят от държавното обвинение. Самият той твърди, че само е менажирал кораба - грижел се е за доставките на провизии, вода, осигуряването на всякакви документи за транспорт. Според електронните регистри в интернет обаче (например като shipspotting.com) компанията "Сийборн трейд" на Дойчин Дойчев е посочена не само като мениджър на двата кораба, но и като негов реален собственик.

Основно доказателство за организирането на престъпна група са СРС. В тях антимафиотите са засекли редица телефонни разговори между Руслан Колев и Дойчин Дойчев. Според държавното обвинение записите доказват, че двамата активно са комуникирали през целия преход на кораба "Свети Николай" от акваторията на о. Доминика, където 108-те денка с кокаин е изваден от морето до Кадис, където корабът е задържан.

Историята със задържания кораб се вписва в най-новите тенденции по трафика на кокаин. Трафиканите все повече използвали танкери и кораби от редовни линии, които прекарвали законни товари като строителни материали, цимент, камиони. На практика корабът много рядко се отклонявал от редовните маршрути по море и така не привличал вниманието на полицейските служби по света.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай