Ужилването: Пиян изтеглил 400 000 евро от банка

Този човек е на свобода и може да се опита да ужили банка

Ужилването: Пиян изтеглил 400 000 евро от банка | StandartNews.com

Интересни подробности изнесоха пловдивската прокуратура, ДАНС и полиция, които предотвратиха изтеглянето на над 5 милиона евро с бързите си действия. Сигнал за схема за пране на пар е получен на 29 декември вечерта по линията на финансовото разузнаване на ДАНС.

Първоначалната информация е че, пловдивчанин е създал дружество с капитал 2 лева на 10 декември, предава "Марица". На 22 и 23 декември е изтеглил чрез банка 426000 евро първия път и 486 000 евро втория път от френско дружество. Той е щял да изтегли още 500 000 на 30 декември, но е арестуван заедно със свой съучастник.

Окръжният прокурор Румен Попов каза, че става дума за добре планирани действия. Някои от лицата са с висок социален статус, други с нисък, но между тях има финансови спецове, които са наясно с процедурите по регистрация и онлайн банкирането. Единият от мъжете е бил полупиян, когато е изтеглил 400 хиляди евро в брой от банка, откъдето са му дали парите.

В момента е обявен за общодържавно издирване Георги Христов Георгиев, който е участник в тази схема. Той е изтеглил над 1,2 милиона евро и има подозрение, че като пълномощник на фирма може да изтегли още пари. Направен е профил на измамниците и е установено трето лице, което е щяло да изтегли 420 000 лева от друг клон на друга банка. Така се сгига до арестите на 9 души, повечето от които живеят и работят в Пловдив. Но има и други с постоянен адрес в София, Варна и Велико Търново.

Трима души са с постоянен арест установен от съда, а шестима са задржани за 72 часа. През декември са изтеглени 2 милиона евро кеш, като схемата е следната: В сметките на над 10 чужди фирми във Франция и още 5 държави от ЕС са изтеглени над 2 милиона евро от 20 кухи български фирми. змамата е станала, след като участниците в схемата от мейл, идентичен с този на чуждите търговски дружества, се пращат заявки за преводи между 400 и 450 хиляди евро по сключена фиктивна сделка. В мейла са посочени координати на адвокат, който представя договор за фиктивната сделка на служителя. Той пък уведомява шефа на фирмата да изпрати парите и така чуждите дружества правят преводи на българските кухи фирми.

Шефът на полицията в града Христо Разсолков каза, че са направили невъзможното, за да повдигнат обвинения на 9-мата, като имало пълен синхрон между службите. Главният прокурор Сотир Цацаров е разкрил банковата тайна от дружествата и така е предотвратено тегленето на тези над 5 милиона евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай