Ужасяващото убийство на малката Кралица

Малкото момиченце с удоволствие позираше за снимки

Ужасяващото убийство на малката Кралица | StandartNews.com

В студената коледна утрин на 26 декември 1996 година бизнесменът Джон Бенет Рамзи и съпругата му Патси откриват леглото на 6-годишната си дъщеричка Джонбеней празно. Часове по-късно телцето на красивото малко момиченце ще бъде открито в мазето на семейния дом в градчето Боулдър в американския щат Колорадо, разказва Дир.бг. 

Днес, 23 години по-късно, това ужасяващо убийство все още не е разкрито, извършителят е неизвестен, а случаят, по който работи и ФБР отдавна е студено досие.

"Смъртта на невинността"

Джонбеней Патриша Рамзи се ражда на 6 август 1990 година в болница в Атланта, щата Джорджия. Баща й - 47-годишният тогава Джон Бенет Рамзи и майка й - 34-годишната бивша Мис Вирджиния Патси Рамзи вече имат 3-годишно момченце Бърк. Това е втори брак за Джон Бенет, който има син и дъщеря от първата си съпруга. Бракът му обаче завършва с развод през 1978 година.

Животът на семейството е идеалният пример за американската мечта. Джон Бенет е мултимилионер - основател и собственик на компютърна фирма, която по-късно ще стане дъщерна на гиганта "Локхийд Мартин". Патси отглежда двете деца в голямата семейна къща в градчето Боулдър, Колорадо, където фамилията се мести след раждането на Джонбеней.

Къщата на семейство Рамзи в Боулдър

Къщата на семейство Рамзи в Боулдър

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 6-годишна възраст красивото момиченце вече върви по стъпките на майка си и е носителка на цели пет титли за красота, включително Мини Мис Колорадо. Очарователната усмивка на Джони (както я наричат всички) и блестящата й руса коса я превръщат в център на вниманието, а детето обожава светлините на прожекторите и с удоволствие позира за снимки. 

Джонбеней печели пет титли за красота

Джонбеней печели пет титли за красота

Снимка: Ramsey family photos

На 25 декември семейство Рамзи е на гости при приятели. Джонбеней е щастлива заради полученото ново колело и предстоящата почивка на езерото Мичиган. Около 21.30 часа семейството се прибира и Патси слага дъщеричката си да спи. Това е последният път, в който майката ще види детето си живо. 

В 5.52 часа на следващата утрин на телефон 911 е подаден сигнал от изпадналата в истерия Патси Рамзи. Тя съобщава, че момиченцето й е го няма, а на стълбите на кухнята е открила писмо от две страници и половина с искане за откуп. В него пише, че родителите трябва да платят 118 000 долара, ако искат да видят отново Джонбеней. 

Писмото с искане за откуп е необичайно дълго

Писмото с искане за откуп е необичайно дълго

Снимка: Wikimedia

Три минути по-късно в дома на Рамзи пристигат двама полицаи. Те започват претърсване на къщата, като установяват, че няма следи от влизане с взлом. Единият от униформените - Рик Френч слиза в мазето, стигайки до врата с дървена ключалка. Полицаят обаче прави фатална грешка - не я отваря. Той не знае, че от другата страна на вратата е тялото на 6-годишната Джонбеней. 

Втората сериозна грешка на полицаите е, че не отцепват къщата, а позволяват на приятели на родителите също да влязат в дома. Докато Джон Бенет се приготвя да плати искания откуп, на мястото пристига и екип криминалисти. Първоначалната версия е отвличане, затова и единствената стая, на която са сложени полицейски ленти е тази на момиченцето. В 8 часа на място идва и детектив Линда Арнд, която очаква позвъняване от похитителите. Такова обаче няма. 

В 13 часа детектив Арнд моли Джон Бенет и семейният приятел Флийт Уайт да огледат къщата за "нещо нередно". Двамата мъже слизат в мазето, където бащата отваря вратата, пред която преди часове се е спрял полицаят Френч. В помещението той вижда тялото на дъщеря си, завито с бяло одеяло. Устата на Джонбеней е залепена с тиксо, а около китките и врата й има найлонова корда. Двете завързани ръце на момиченцето са вдигнати над главата му, а на лявата ръчичка имало нарисувана с червено мастило фигура, наподобяваща сърце.

На лявата ръчичка имало нарисувана с червено мастило фигура, наподобяваща сърце

На лявата ръчичка имало нарисувана с червено мастило фигура, наподобяваща сърце

Снимка: criminalia.es

Джон Бенет грабва тялото на детето си и хуква нагоре по стълбите - поредна грешка, която допълнително ще обърка разследването. 

Аутопсията показва, че момиченцето е починало от задушаване, съчетано с черепно-мозъчна травма, като смъртта е настъпила между 22 часа на 25 декември и 6 часа сутринта на 26 декември. Джонбеней не е изнасилена, но по влагалището й има следи от насилствено проникване. Найлоновата корда, с която е удушено детето е завързана чрез сложни, моряшки възли за част от четка за боя. Едната част от четката е открита в комплекта за рисуване на майката Патси, но другата е изчезнала безследно.

На Нова година Джонбеней Рамзи е опята в църква в Атланта, след което е погребана в гробищния парк на град Мариета, щата Джорджия.

Малката Кралица на красотата е погребана в Джорджия

Малката Кралица на красотата е погребана в Джорджия

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Заподозрени

Първите заподозрени са самите родители. Според разследващите, писмото с искането за откуп е необичайно дълго. Освен това е написано с химикал и хартия от къщата на семейство Рамзи, почеркът прилича на този на Патси Рамзи, а сумата от 118 000 долара подозрително съвпада с получения от Джон Бенет бонус по-рано през годината. Графологичната експертиза обаче не открива съвпадение с почерците на бащата и майката. Освен това двамата родители не сътрудничат на разследването. По-късно Джон Бенет и Патси обясняват, че причината са опасенията им, че по този начин полицията ще намери своите "лесни заподозрени" и няма да проведе пълно разследване.

Джон Бенет и Патси Рамзи

Джон Бенет и Патси Рамзи

Снимка: Скрийншот/You Tube

Следващият, който попада в полезрението на детективите, е 9-годишният брат на убитото момиченце - Бърк. При аутопсията в стомаха на Джонбеней са открили парченца ананас, а при огледа на къщата, в кухнята е открита купа с вкусния плод, по която са намерени отпечатъци на момченцето. При разпитите родителите заявяват, че не си спомнят да са давали на дъщеря си ананас преди да си легне. Това кара разследващите да се съмняват, че Джон Бенет и Патси са измислили историята с отвличането, за да прикрият сина си, който е убил сестра си. 

9-годишният Бърк също е разпитван, а семейството наема адвокати, които да дават изявления, тъй като всичко, което казват се обръща срещу тях. Направени са редица изследвания на ДНК материала и кръвта по бельото на момиченцето. Взети са проби от материала под ноктите. Нито едно от изследванията не води към семейството на малката Кралица на красотата.

При последните тестове разследващите са открити ДНК от двама мъже по бельото на детето

При последните тестове разследващите са открити ДНК от двама мъже по бельото на детето

Снимка: Boulder police

Въпреки това през 1999 година съдебните заседатели в Боулдър гласуват Джон Бенет и Патси Рамзи да бъдат обвинени в убийството на 6-годишната им дъщеря. Окръжният прокурор Алекс Хънтър обаче отказва да повдигне официални обвинения срещу родителите поради липса на достатъчно доказателства. Семейството се връща в Атланта, а през 2001 г. излиза книгата им "Смъртта на невинността", в която обвиняват медиите, че са съсипали живота им. 

ФБР се намесва

През 2003 година със случая се заемат агенти на Федералното бюро за разследване. В края на декември екипът от разследващи съобщава, че част от пробата, взета от кръвта, открита по гащичките на Джонбеней, е с достатъчно добро качество, за да бъде вкарана в базата данни с 1,6 милиона ДНК профила. Тя е от неизвестен мъж, но не съвпада с ДНК профилите на нито един от родителите.

Проверката в системата също претърпява провал - съвпадение няма, въпреки че агентите продължават да проверяват пробата всяка седмица. Водещият следовател А.Джеймс Колар обяснява, че следи от ДНК са открити и по найлоновата корда, както и по четката. 

Патси Рамзи не дочаква да види как ще продължи разследването на убийството на Джонбеней. Тя умира от рак на яйчниците на 24 юни 2006 г. на 49 години и е погребана до дъщеря си.

Неочаквано признание

На 16 август 2006 година е съобщено, че в Тайланд е задържан 41-годишният Джон Марк Кар, който е заподозрян за убийството на Джонбеней Рамзи. Бившият учител заявява, че е дрогирал момиченцето, насилил го е сексуално, но не е искал да го убива, а смъртта му е настъпила случайно и става въпрос за нещастен случай. Когато разследващите го попитали как е влязъл в къщата, мъжът отказал да коментира. Освен това твърдял, че взел Джонбеней от училище, а по време на убийството тя била във ваканция.

41-годишният Джон Марк Кар признава, че е убил момиченцето

41-годишният Джон Марк Кар признава, че е убил момиченцето

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прокуратурата не повдига обвинения срещу Кар, тъй като в кръвта на Джонбеней не са открити следи от наркотици, а взетата ДНК проба от Джон Марк Кар не съвпада с откритата по бельото на момиченцето. 

Последни усилия

През следващите четири години по случая не се работи, но през 2010 година е официално възобновен. Комисия от щатски и федерални разследващи започва нови разпити, за да стигнат до убиеца на 6-годишната Кралица на красотата. Разследващите залагат и на развитието на технологиите, като насочват вниманието си върху ДНК пробите.

Резултатите от последвалите тестове карат криминалистите да вярват, че всъщност откритият материал по бельото на детето е от двама мъже, а не от един. През 2016 година е съобщено, че ДНК пробата е изпратена в офиса на ФБР в Колорадо, където ще бъдат използвани най-модерните методи за установяването на по-точен ДНК профил на убиеца. 

И до днес случаят остава отворен, но мистерията кой уби Джонбеней Рамзи остава неразкрита.

Джонбеней остава завинаги на 6

Джонбеней остава завинаги на 6

Снимка: Ramsey family photos

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай