Цветанов: Не показвайте агресията рано сутрин

Синът на Савови може да не си е пил лекарствата, предположи МВР-шефът

Цветанов: Не показвайте агресията рано сутрин | StandartNews.com

София. Да бъдем толерантни към хората с психични проблеми, призова министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред ТВ7. Той смята, че  сутрешните блокове не трябва показват толкова много агресия, защото това е времето, когато родителите изпращат децата си на училище. “Това деформира и дава отражение върху днешното подрастващо население”, каза вицепремиерът.

Продължава анализът на експертизите от  убийствата в столичния квартал "Гоце Делчев". „Имало е проблем в семейството, като цяло семейството е било по-затворено", каза той. Според него причината на инцидента може да е свързана с проблемите на децата. „Големият син на Савови е лекуван в клиника мината година и ако е преустановил вземането на медикаменти, може да е довело до този инцидент”, посочи вицепремиерът.

Цветанов съобщи още, че има региони, където нараства битовата престъпност и това са региони с нисък социален статус.

МВР-шефът коментира и други теми от своя ресор. "Политическата воля е да имаш възможността да гарантираш оперативната свобода на оперативните служители, което съм направил когато станах министър, заяви още той.  По повод предложението на Сотир Цацаров за зам.-главен прокурор Ася Петрова, той попита: „Упрек ли е това, че съм дал добри отзиви за даден прокурор. Делото „Килърите” дава взаимовръзките на организираната престъпност в България”.

По отношение на анализа на Ройтерс, който упреква България, че не се справя с организираната престъпност, вицепремиерът обясни: „Тези конкретни случаи и дела са част от анализа, който се представя. За 20 години трупане на тези дефицити, няма как за 4 години съдебната система да се промени”. "Когато се върнат обратно делата и се разгледа къде са пропуските, това е което искам, и към което се стремя. Много по-малко са делата, които се връщат за доразглеждане, както и тези, които са просрочени", посочи още Цветанов.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Съдия Тодорова не написа мотивите 5 години

Когато дадох пример с Мирослава Тодорова беше по сигнал с имейл. Беше за изнасилване на 2 момичета. Мирослава Тодорова е забавила много дела. Делото срещу Атанас Филев от 1996 година е за финансова злоупотреба, когато той е ръководел Банката за земеделски кредит. То беше унищожено, прекратено по давност. Когато Мирослава Тодорова се произнася по делото, 5 години не са достатъчни да си напише мотивите. Делото се гледа се на 3 януари 2012 година от Апелативния съд.

Едно от делата, които са забавени, е за източване на ДСС. Това показва или ниска професионална компетентност или можем да се създадем усещането за липсата на правораздаване и никаква защита за жертвите на престъпността.

Трябваше да избирам да се договоря ли с престъпността

Когато станах министър на вътрешните работи трябваше да избера между две неща. Първото беше дали да се боря срещу тежката организирана престъпност и да отворя службите към Евроатлантическо сътрудничество, а второто да се договоря с част от тази организирана престъпност, която е доста влиятелна в България със съответните структури.

И аз направих своя избор.

Цветанов сваля всичко на масата

Дайте ми един случай, в който министърът на вътрешните работи да е лобист. Партия ГЕРБ има своя лидер в лицето на г-н Борисов, партия ГЕРБ има своето политическо ръководство, в което участвам и аз като зам.-председател на ПП ГЕРБ. Цветан Цветанов е човекът, който абсолютно всичко сваля на масата, когато се обсъждат дадени политически въпроси, за да вземем правилното решение и решаващата дума е на премиера Борисов. Това е партия ГЕРБ. Избирателите, симпатизантите на ГЕРБ възприемат Борисов и Цветанов като един екип и това е силната страна на партия ГЕРБ, че има тандем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай