Свидетел срещу Йоско замлъкна след 8 куршума (ОБЗОР)

Хрисимов трябваше да дава показания за убийството на Фатик в спецсъда

Свидетел срещу Йоско замлъкна след 8 куршума (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бившият жепеец е замесен в няколко екзекуции, пропя за бившите си авери през 2003 г.

Ключов свидетел срещу костинбродския кримигерой Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския бе разстрелян показно в столичния кв. "Банишора". 53-годишният Хрисим Хрисимов е бил ликвидиран в момента, в който заключвал частния си клуб, намиращ се на партерния етаж на блок 42 в квартала. По него е стреляно над 10 пъти, като 8 куршума са попаднали в тялото му, а други във витрината на клуба. Хрисимов е намерен в безпомощно състояние и е починал на път за болницата.
---------------------------------
"Стандарт" научи, че преди три дни убитият е трябвало да даде показания срещу групата на Йоско в специализирания съд, но не се е явил, тъй като не е бил редовно призован. Затова се е очаквало да се яви на заседанието в спецсъда от 13.30 ч. Часове по-рано обаче Хрисим Хрисимов е разстрелян пред заведението си. Още в нощта на покушението му са изпратени екипи на полицията и е организирано издирването на убиеца по горещи следи. На местопрестъплението бе извършен втори оглед. Сигналът е подаден в полицията, като е било уточнено, че преди това в района са чути изстрели.

Хрисимов е един от основните свидетели срещу групата на Йоско. Той е давал показания за разстрела на Филип Найденов - Фатик, извършен през август 2003 г. на кръстовището на бул. "България" с бул. "Гоце Делчев". Досега Хрисимов бе и единственият свидетел. Прекият очевидец на покушението на Фатик, шофьорът му Румен Желязков-Жабока, през април 2005 г. бе намерен с куршум в главата в брезнишкото село Душинки с пистолет "Парабел" в ръката и предсмъртно писмо. Ликвидираният в "Банишора" Хрисимов бе останал единственият надежден свидетел на обвинението. По данни от прокуратурата именно Хрисимов е човекът, осигурил автомобила, от който е стреляно срещу поръчковия сребрист "Мерцедес S 600" с номер BB FN 888 на Фатик. По онова време Хрисимов е наемател на къща в Банкя, където се твърди, че се е събирала групата на Йоско преди да извършва криминалната си дейност. В гаража на тази къща е открит джип "Мерцедес" 230G, в който имало десантен автомат "Калашников". Със същото оръжие се предполага, че е убит Фатик. Хрисимов е единственият свидетел, разпознал Йоско и петима от групата му по снимки. Освен това негова угарка от цигара е намерена до джипа в гаража, а са открити и отпечатъците му върху ръкавици и качулка на задната седалка на автомобила. Хрисимов признал пред прокурорите, че хората на Йоско се занимавали основно с грабежи, дрога и отвличания. Още при разследването през 2003 г. обаче показанията му увиснаха, след като от защитата на Йоско имаха основания да попитат, защо Хрисимов не е сред обвиняемите и дали не топи останалите, за да се измъкне.

Освен това се оказа, че в хода на разследването са объркали доказателствата. По автомата имало следи от биологичен материал, който е даден за експертиза. Изследвани били дръжката и спусъкът на оръжието. Но впоследствие се оказало, че са от същия модел автомат, но съвсем различен от иззетия. Второто оръжие е било използвано при извършеното през септември 2003 г. убийство на собственика на ресторант "Пчела" в Лозенец Николай Иванов. Именно Хрисимов пък е сред заподозрените за това покушение. При стрелбата тогава в заведението заедно със съпругата си е вечерял Николай Цветин - Близнака, дясната ръка на покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев. Тогава се говореше, че куршумите били предназначени за него, а Иванов е случайна жертва при разразилата се безразборна пукотевица, след като един от гардовете отвърнал на стрелбата. Опитът за покушението на Цветин също е сред приписваните на групата на Йоско над 10 поръчкови убийства.

За ликвидирания преди ден Хрисимов се говори, че се е сближил с Йоско покрай югоембаргото, когато е бил служител в железниците. През годините обаче отношенията им се влошили. Данни в Търговския регистър показват, че роденият през 1961 г. Хрисимов има участие в 8 търговски дружества и е председател на сдружение "Клуб на шафнерите в България".

За последно името му се спомена по време на делото срещу т.нар. банда за мокри поръчки "Килърите 4", за която от прокуратурата твърдят, че се е ръководила от Йоско. От март обаче костинбродчанинът е в неизвестност, след като мярката му за задържане изтече и бе пуснат на свобода.

Разследващите проверяват каква е връзката между убийството на Хрисимов и покушението, извършено над друг бивш шафнер в района. В началото на февруари във входа на блока си в кв. "Света Троица" бе разстрелян 44-годишният някогашен шафнер Стоян Цветков. Към момента на убийството му той е бил под домашен арест заради обвинение за притежание на наркотици. Тогава се заговори, че Цветков е бил склонен от прокурори да даде показания в полза на обвинението по знаково дело в спецсъда. От прокуратурата обаче официално отказаха да потвърдят кое е делото и дали действително не става въпрос за изчезналия безследно костинбродски криминален бос.

Йоско успя да се измъкне от Темида в края на февруари, когато спецсъдът го пусна по процедурни причини. Оказа се, че соченият за бос на придобилата медийна известност като "Килърите 4" група, е невъзможно да бъде съден по това дело без съответното разрешение от Атина. Причината е, че гърците са изпълнили европейска заповед за арест и са ни го предали по дело за наркотици и според процедурата Йоско не може да бъде съден за нищо друго у нас, без комшиите да дадат съгласие. Такова все пак дойде, но с доста голямо закъснение - едва в началото на март. Така Йоско се възползва от близо 2-седмичното забавяне и духна в неизвестна посока. В опита си да го заковат, от прокуратурата дори бяха осигурили показанията на други двама знакови фигури от подземния свят - Кирил Кирилов-Киро Японеца и Боян Петракиев-Барона, както и на още 5-ма анонимни свидетели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай