Студени досиета: БГ моряци вадят 153-ма от огнен ад по Дунава

Героите от тласкача "Найден Киров" 4 ч гасят пожара на круизния кораб

Студени досиета: БГ моряци вадят 153-ма от огнен ад по Дунава | StandartNews.com

Знакови убийства. Мафиотски войни. Опустошителни природни бедствия. Зловещи семейни драми. Кървави катастрофи. Обири като на кино. Какво е продължението на най-разтърсващите и заплетени истории, които цяла България помни? Не изпускайте развръзката им само с поредицата на "Стандарт" - "Студени досиета".

Пожарът е най-голямото бедствие на един кораб, казват моряци с много вахти зад гърба си. Преди 4 г. български екипаж се сблъсква с подобно изпитание. В нощта на 20 срещу 21 август 2009 г. наши морящи с риск за живота си спасяват от пламъците 153-ма пасажери на горящ кораб под чужд флаг.

Тласкачът "Найден Киров" на Параходство "Българско речно плаване" пътува по направление Видин - Пасау. Речният кораб превозва две ро-ро баржи и една корпусна секция от Варна за Холандия. Вахтата на капитан Михо Спиров върви спокойно. Часът наближава полунощ и нищо по спокойния Дунав не издава драматичната развръзка в следващите няколко часа, спомнят си след случая моряците.

Към 23,30 ч, на около 20 км от Нови Сад, от нашия тласкач забелязват огън на швейцарския кораб "Принцеса Софи". По-рано плавателният съд ги е изпреварил, следвайки туристическия си маршрут. Реакцията на българския капитан е мигновена, няма време за колебания. След драматичната нощ той споделя: "Още щом забелязах пламъците на борда на пасажера, разпоредих нашият конвой да остане на котва, а ние се притекохме на помощ на пътниците, без да се двоумим". Веднага е осъществява радиовръзка с капитана на бедстващия плавателен съд, който изпраща сигнал за помощ. На борда на круизния кораб, плаващ под германски флаг по Дунав, има 127 туристи от Германия, Словения и Швейцария и 26-членен екипаж от Унгария и Румъния. На българския тласкач са само деветима мъже. Заедно с Михо Спиров на борда са Анатолий Илиев, Пламен Колев, Милко Маринов, Стефан Ангелов, Димитър Димитров, Валери Калчев, Боян Богданов и Стоян Демиев.

Спасителите трябва да реагират бързо. Сред пътниците на горящия кораб има по-възрастни пасажери и трудноподвижни пенсионери. Първо трябва да се евакуират туристите.

Българският екипаж приближава тласкача до борда на горящия кораб. Архивите свидетелстват за адекватната спасителната операция. След като двата плавателни съда са приближени един до друг, започва прехвърлянето на пасажерите от борд до борд. Моряците действат хладнокръвно, необходими са им броени минути, за да качат под български флаг всичките 127 пътници и 26-мата екипаж. Паниката остана на заден план, разказват преживелите ужасната нощ. Събитията се развиват толкова светкавично, че на туристите не им остава много време за уплаха.

"Спяхме, когато започна пожарът. Събудиха ни хора от екипажа и казаха, че трябва да напуснем кораба заради огъня", разказват след инцидента пасажери от горящия кораб. Туристите са изключително изпълнителни и спазват точно указанията на моряците, признават участниците в драматичните събития. Налага се българите да отворят всички кабини и коридори, за да се съберат на тласкача бедстващите. След инцидента колегите им не спират да се чудят как на такава малка площ са били побрани 153 човека от горящия кораб.

Спасителите откарват чуждестранните туристи на понтон за товарене на тухли, който се намира на 2 км от мястото на инцидента. Но драматичните събития от нощта едва сега започват. Българският екипаж се връща и под ръководството на капитана си започва повече от 4-часова битка с огъня. На помощ идват два противопожарни екипа от град Сремски Карловци. Минути по-късно към тях се присъединяват и огнеборци от Нови Сад. Пламъците не бива да стигат до пълните с гориво резервоари.

Огънят най-вероятно е тръгнал от машинното отделение, откъдето бързо обхванал плавателния съд. Разследващите инцидента отчитат, че спасителите са предотвратили ужасна трагедия. Заради голямото количество гориво на кораба съществувала реална заплаха от взривяване. Ситуацията е овладяна след около 4-5 часа на разсъмване.

Тренировките и отработените подобни ситуации на суша си казват своето. Българските герои реагират професионално, считат експертите. Те са категорични, че ако нашите моряци не бяха предприели спасителната операция, немските туристи и екипажът са били заплашени от удавяне във водите на Дунав.

Капитан Михо Спиров има дългогодишен стаж като моряк. В професията е от 1977 г. и капитан от четири години преди инцидента, разкриват колегите му. Спасителната операция пък се оказва речното кръщене за юнгата на тласкача "Найден Киров". Няколко дни по-рано 25-годишният мъж е назначен като моряк в параходството.

Мъжката постъпка на целия екипаж не остава незабелязана. След като се прибират в Русе, за проявения героизъм моряците от кораба "Найден Киров" получават 5000 лв. парична награда от Параходство "Българско плаване". С почетни грамоти на Община Русе са отличени капитан Михо Спиров, Анатолий Илиев - ст. пом. капитан, Пламен Колев - II пом. капитан, Милко Маринов - главен механик, Стефан Ангелов - II механик, Димитър Димитров - машинен боцман, Валери Калчев - палубен боцман, Боян Богданов - моряк, Стоян Демиев - моряк.

"Просто изпълнихме човешкия си дълг", споделя при награждаването капитан Спиров. Той не спира да хвали и колегите си. "Екипажът действа повече от перфектно. Не се наложи да дам дори аварийна тревога. Благодаря им от все сърце!", казва русенецът. Българските моряци са проявили изключителен професионализъм и самоотверженост. Благодарствено писмо за спасителната акция екипажът получава и от капитанията в Нови Сад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай