Столичен храм-символ жестоко поруган от вандали

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване

Столичен храм-символ жестоко поруган от вандали | StandartNews.com

Софийският храм „Св. Петка Самарджийска“ е бил поруган с червена боя и яйца. На вандализма се натъкват първи отец Георги и служителка в храма рано сутринта преди първата служба, предаде Dariknews.bg.

Извикана е полиция, има съставен протокол и се води разследване, като най-вероятно ще се преглеждат записите на камерите наоколо. Това разказа за Dariknews.bg Василианна Мерхеб, която отговаря за социалната дейност на храма и се грижи за бездомниците.

Тя изрази безкрайното си възмущение от посегателството върху храма и припомни, че втори път се поругава църква в столицата от началото на протестите. Преди седмици храмът "Св. Седмочисленици" беше надраскан надпис оставка.

Криптата на църквата е римска гробница от IV век. В ХІ век върху криптата е издигнат настоящият храм. Най-старите запазени стенописи са от ХІV век, а над тях има слой от ХV и ХVІ век, дело на Пимен Зографски. Църквата е наречена на Петка Иконийска, която е покровителка на самарджиите, чийто квартал се е намирал в района през Средновековието.

На 18 февруари 2012 година с решение на Столичния общински съвет източно от апсидата пред църквата е тържествено осветена и открита плоча с надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай