Събота,

Спомина се циганинът, "собственик" на "централата" на Баневи

От: "Стандарт" -
136
Спомина се циганинът, "собственик" на "централата" на Баневи
A
A
A

Началото е започнало в панелка в „Левски-Г”

По-малко от месец остава до старта на процеса срещу едно от най-парвенюшките семейства в България – на Николай и Евгения Баневи. Техният бизнес, подобно на този на олигарха Цветан Василев, е започнал в ромски панелен блок. При това собственикът на "централата" на Баневи - циганинът Асен Фирмаджията, тази пролет е предал Богу дух.

Мустакатият габровец започна да гради пирамидата Корпоративна търговска банка не откъде да е, а от столичния ж.к. „Хаджи Димитър”. По същия начин Баневи се оказаха негови съседи в район „Подуяне” на столицата. При тях обаче началото е открито в още по-мизерната обстановка на „Левски-Г”, където съсредоточаването на ромското население надхвърля 70-80%.

Николай и Евгения са регистрирали първата си фирма „Юниуърлд Инкорпорейтид”, която лъсна в офшорните разкрития от „Панама Пейпърс” в панелка във въпросния квартал, в блок 15, в непосредствена близост до последната спирка на легендарния рейс по линия 120.

Апартаментът на шестия етаж е необитаем, след като Асен Фирмаджията умира от пневмония по-рано през годината. Иначе панелката се води на фирма, която има сериозен дял в компанията „Юниуърлд”, която пък държи и сериозни проценти в „Полимери” в Девня. Преди години и друга компания – „Партнър Комерс” бе регистрирана на въпросния столичен адрес, като от се твърди, че са били превъртени милиони левове от т.нар. червени куфарчета, захранили Банев след промените през 1989 г.


Всички новини от категория Крими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички