Смъртоносна радиация във Фукушима

Смъртоносна радиация във Фукушима | StandartNews.com

Токио. Записаните стойности на радиацията в ядрената централа Фукишима в Япония продължават да растат, а най-новите показания показват скок от над 20 на сто, според ядрения регулатор на страната, предаде Ал-Джазира.

Според собственика на централата, Tepco, по-високите нива се дължат на по-чувствителното оборудване и нови течове на радиация не са били открити.

Повишаващите се нива на радиация и течове в завода предизвикаха международна тревога, въпреки че японското правителство каза във вторник, че ще се намеси с почти 500 милиона долара, за спре нарастващите нива на замърсената вода в завода.

Отчитания близо до група резервоари в завода показват радиация по-висока от 2200 милисиверта (мСв), съобщи Атомната Регулаторна Агенция на Япония в сряда.

Предишните най-високи нива от 1800 мСв бяха регистрирани в събота.

И двете нива биха били достатъчни, за да се убие незащитен човек в рамките на часове, заяви АРА.

Хироаки Койде, асистент-професор в Университета в Киото, заяви, че планът на правителството идва твърде късно, за да направи съществена разлика за вредите, причинени от катастрофата.

"Правителството най-накрая каза, че ще участва в решаването на този проблем, но това е твърде малко, твърде късно", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай