Шофьорът, погубил четирима, взел книжка в Кипър

20-годишният Андон плаче в съда и моли да го пуснат вкъщи, остава в ареста

Шофьорът, погубил четирима, взел книжка в Кипър | StandartNews.com

20-годишният Андон Огнянов, който предизвика катастрофа с 4 жертви край пловдивското село Скутаре, най-вероятно е взел с измама шофьорска книжка в Кипър. Тези съмнения се чуха в залата на Окръжния съд в Пловдив, който гледаше мярката за неотклонение на младежа. Той влезе в залата с гипсиран крак и патерици. Баща му Харалан Огнянов пък беше докаран в инвалидна количка с два ампутирани крака.През цялото време Андон плачеше и молеше да бъде пуснат у дома.

"Ако може да съм под домашен арест, много съжалявам за станалото", каза Огнянов, който на 27 март се вряза със своето БМВ в  насрещно движещ се "Сеат". От удара загинаха 50-годишният Мехмед Мехмед и 28-годишният му син Сюлейман, както и Севдалин Севдалинов ( 54 г.) и неговият син Метин Сюлейман, който е шофирал сеата.

Сблъсъкът е бил челен и смъртоносен, посочи прокурор Петър Петров, който поиска постоянен арест за Андонов. Макар да се касае за смърт по непредпазливост, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 15 години, каза обвинителят.

Той посочи, че 20-годишният водач Огнянов е санкциониран няколко пъти по Закона за движение по пътищата, като едно от наказанията му е за превишаване на скоростта с над 30 км/ч.

При катастрофата Огнянов е навлязъл в насрещното с над разрешената скорост от 90 км/час в резултат на което е настъпил челен удар. По думите на обвинителя не е установено дали водачът на БМВ-то е получил по надлежен ред книжка от Кипър, където се е обучавал до шофира. В тази страна обаче движението е обратно на това, което е в България, напомни прокурорът.

Свидетели са видели светлини от фарове и твърдят, че БМВ-то се е движело в насрещната лента. Огнянов не е осъждан, но според прокуратурата има вероятност той да се укрие, туй като не е женен, няма деца и отсъства причина, която да го задържи в страната.

"Съжалявам за случилото се", заяви Огнянов, който в момента живее при родителите с в пловдивското село Стряма. Преди 5-6 месеца се върнал от Кипър, за да се грижи за болния си баща , който е с два ампутирани крака.

Пред съда Андон Огнянов заяви, че сеатът се движел на дълги светлини и навлязъл в неговото платно.

"Всичко стана много бързо", посочи Огнянов.

Съдия Петко Минев наложи постоянен арест на задържания.  "Това е тежко престъпление, от протокола на произшествието и приложения фотоалбум се установява, че БМВ-то е навлязло безпричинно в лентата за насрещно движение и е предизвикало сблъсъка, в който загинаха четирима души", посочи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай