Шестима откраднали 44 млн. евро чрез IT-измами

Това обяви говорителката на Спецпрокуратурата Сийка Милева

Шестима откраднали 44 млн. евро чрез IT-измами | StandartNews.com

„На шестима души са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за компютърни измами. За петима от тях искаме мярка „задържане под стража”, обяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева на брифинг във връзка с разкриването на международна организирана престъпна група за компютърни измами.

Тя допълни, че на единия от тях е наложена мярка „Парична гаранция“ поради влошеното му здравословно състояние. От думите й стана ясно, че организираната престъпна група е действала от 2016 г. Един от участниците е с ливанско гражданство, друг – с българо-иракско, но постоянно пребиваващ на територията на България, а останалите са български граждани. „Повечето от тях са с предходни осъждания за кражби и документни измами”, уточни Милева.

Измамата се е случвала чрез нерегламентиран достъп до електронните пощи на две търговски дружества, които са били в процес на сключване на сделка. „В обичайната кореспонденция между две търговски дружества се намесва трето лице, представящо се за доставчик на стоки или услуги. Той изпраща проформа фактура с подменена банкова сметка, като така се отклонява банковата транзакция и тя постъпва по такава, която е пряко контролирана от извършителя на компютърната измама. Той е имал нерегламентиран достъп до пощенски кутии на дружествата. Осъществявала се чрез налучкване или изпращане на фишинг имейл или компютърен вирус. Извършителят следи протичащата кореспонденция и се намесва в момента, в който се уговарят условията по плащането и изпраща преправена банкова сметка“, посочи още Милева.

Така парите вместо да постъпят в сметката на фирмата, отивали към финансово „муле” в България.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че за първи път разследващите са стигнали на едно ниво над финансовите „мулета”. "В България сме стигнали до лицата, които правят една фирма, установяват възможност за теглене на пари и набиране на финансови мулета. Хакването на мейлите е ставало от чужбина", посочи той.

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев каза, че откраднатите пари са в размер на 44 млн. евро. и 15 млн. долара. Те са били пренасочвани към Китай и Хонконг, където са преобръщани в биткойни. И след това са се връщали по сметките на престъпната група. Той уточни, че схемата, по която са действали е т. нар. "Ливанска пералня", а главатарят на групата Ахмад Рамаз Шараф е ливанец като официалният му бизнес е ресторантьорски.

До разкриването на групата се е стигнало, след като наши банки са подали сигнали за съмнителни преводи, уточни Спиридонов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай