Шестима на съд за трагедията в Своге

Делото започна след 2,5 години

Шестима на съд за трагедията в Своге | StandartNews.com

Софийската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу шестима думи за автобусната катастрофа, станала край Своге на 25 август 2018 г., при която загинаха 20 души, съобщиха от държавното обвинение. 

Пред окръжните магистрати ще застанат шофьорът на автобуса Григор Григоров, както и Бисер Иванов - ръководител екип и изпълнителен директор на "Трейс София" ЕАД, техническият ръководител И.Иванов, началникът на Асфалтовата база в Костинброд С. Трифонов,  М.Т. - строителен инженер, член на екипа за строителен надзор на ПЪТКОНСУЛТ 2000 ЕООД, Стела Попниколова - директор на дирекция "Управление на проекти, финансирани с кредитни инвестиции" в АПИ.

Трагедията стана на 25 август 2018 г., когато обвиняемият Григор Григоров превозвал с автобус „МАН“ членове на пенсионерския клуб в село Световрачене, техни близки и приятели, както и други хора

 В близост до местността „Янкулови воденици“ имало завой надясно и поставени пътни знаци за забранено движение със скорост по-висока от 40 км/ч и опасност от хлъзгане. Водачът не се е съобразил с тях и навлязъл в завоя със скорост от около 53,5 км/ч.

Последвали удари с движещите се по същия път товарни автомобили „Нисан“ и „Ситроен“, промяна на посоката, преминаване през мантинелата и преобръщане на автобуса по стръмния скат.

Пътниците в него са получили множество различни по степен увреждания. Двадесет от тях са починали в резултат на тежки травми, на другите десет пострадали са причинени телесни повреди.

В хода на разследването на тежкия пътен инцидент е установено, че автобусът, с който е осъществяван превоз на пътници не е преминал задължителен технически преглед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай