Семейство Баневи остават в ареста

Николай и Евгения, заедно с майката на Банев, са обвинени, че като организирана престъпна група са източили четири предприятия, укрили са данъци за милиони и са изпрали 600 милиона евро...

Семейство Баневи остават в ареста | StandartNews.com

Николай и Евгения Баневи остават окончателно в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд. По делото беше внесен нов, 123-и том срещу тях. Заради това началото на делото срещу тях беше отложено. Не е ясно какви са новите доказателства. Тепърва с тях ще се запознават и семейството бизнесмени.

Въпреки разрешението на Баневи да бъдат снимани и желанието им да говорят с медиите, на „Съдебна охрана” беше разпоредено да извадят камерите от залата.

Николай и Евгения, заедно с майката на Банев, са обвинени, че като организирана престъпна група са източили четири предприятия, укрили са данъци за милиони и са изпрали 600 милиона евро.

Преодолявайки застаналите между него и медиите служители на Съдебна охрана, Николай Банев каза в съда: „Целият този процес беше като „селска вечеринка“. Искам да ви попитам, знаете ли в една банка, която цитират, като ЕВ ДЖИ, тя е публична банка, регистрирана на Лондонската фондова борса, как можеш да вкараш 600 милиона, изпрани евро. Това е някакъв пълен смях“.

По-късно Банев употреби пред журналисти други популярни изрази, за да опише разследването, като "крадецът вика дръжте крадеца". 

Ден след екстрадирането им от Франция съдия Антон Урумов им наложи най-тежката мярка за неотклонение заради опасността да се укрият на свобода.

Така смятат и наблюдаващите прокурори – заради високия стандарт на Баневи и съмненията, че разполагат с достатъчно сметки в чужбина, и заради обвиненията за длъжностно присвояване, данъчни престъпления и пране на пари на над един милиард лева.

В първия си публичен коментар в съдебната зала миналия петък Евгения и Николай Баневи определиха като абсурдни обвиненията, че от 2005 г. до ареста им в Ница, освен семейство, били организирана престъпна група, източила четири предприятия, а парите от престъпленията депозирали в офшорни сметки. Отрекоха и да са се укривали, защото не искали да живеят като бегълци.

От вчера част от групата им официално е и майката на Николай Банев – Мария, на която прокуратурата отрежда важна роля в престъпното сдружение. Заради напредналата ѝ възраст тя е на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева.

Тезата на Баневи е, че всички приватизирани предприятия са имали колективни управления и няма как нещо там да се е случвало по личната воля на Николай или Евгения. Това показват и доказателства, внесени по-рано днес. Последната дума ще е на съда.

Защитата още заявява, че съпрузите трябва да бъдат освободени, защото те не само не се крият, а са имали намерение да се приберат в България веднага след като са разбрали, че срещу тях е образувано досъдебно производство. Самите Баневи твърдят, че не искат да прекарат живота си като бегълци от правосъдието.

Знае се, че по делото има използвани СРС-та, като в рамките на разследването са подслушвани Баневи и свързани с тях на лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай