Селото с резачката пак наема гардове

Подозират и мафиотска следа в мъченията на Мавруда и Боню

Селото с резачката пак наема гардове | StandartNews.com

До лятото в Малко градище плащали за охрана, после им се досвидяло

"Не мигнах цяла нощ. Все се ослушвам дали нещо отвън не шумоли. То страхът вече все ще ни е спътник след това, дето се случи с Мавруда и Боню", казва леля Мария от село Малко градище.

Нощ след като се разчу, че възрастните им съселяни Добреви са зверски измъчвани и бити заради пари, любимешкото селце е настръхнало. В понеделник срещу сряда 82-годишният мъж и 77-годишната му съпруга едва не предадоха Богу дух, когато около 23 ч маскирани ги нападнаха, за да ги оберат.
----------------------
Синини от чукове по главата и цялото тяло, изпочупени ръце, липсваща част от скалпа на баба Мавруда. Срещу 2500 лева - скътаните бели пари за черни дни. Предадената на мъчителите сума спасила двамата старци. Духът и жилавостта на балканджии пък са съхранили живота им, смятат съседите им.

Иначе почти никой в село Малко градище недоумява как се е стигнало до зверството. И защо под чуковете на извергите и на върха на включената им моторна резачка са попаднали точно Добреви. В селото знаят двамината като едни от най-кротките хора. Живеят в една от крайните къщи на селцето. Неволен свидетел на обира станала една от съседките им - Ганка Хубенова, която излязла за нещо на двора и видяла висок мъж да влиза и излиза в къщата. Съседката обаче помислила, че се е върнал синът на старците, който от години е на гурбет в Испания, и не заподозряла нищо нередно.

Възможно е и нападателите да са проучили семейството и да знаят, че двамата разполагат със средства, той като дядо Боню бил бивш миньор, смятат местните. Някои от хората в селото се съмняват, че злодеянието може да е извършено от секачите на дърва другоселци, които всяка година идват в района. Други пък категорично отхвърлят версията, защото по техните думи от години наред дърварите наемници са едни и същи и вече се познават много добре с местните - няма да посегнат. В Малко градище обаче съмненията, че извършителите са външни хора, продължават. Причината е, че в района надошли много работници покрай изграждането на нова канализация и детска площадка в селото.

Кметицата Татяна Топалова също няма обяснение за избора на Добреви като мишена на злодейството. Тя обясни, че освен дребни кражби в селото, чийто управник е тя, не е имало тежки престъпления от години. От една страна, това е така, защото в района има съсредоточени патрули на Гранична полиция. Освен това месеци наред Малко градище беше единственото село в Хасковска област с частна охрана.

Таксата за спокойствието била по 10 лв. на обитавана и по 15 лв. на необитавана къща. Заради дните си без сътресения обаче, това лято местните решили да си спестят средствата за частните гардове и се отказали от услугите им. След зловещата среднощна история със съселяните им обаче отново обмислят да ги наемат. Кметицата обясни, че вече е водила разговори с местните хора и обсъждат варианта да викат охранители поне за през нощта. "Селото е толкова спокойно по принцип, но след случилото се всички са настръхнали", казва Топалова. В Малко градище има 350 къщи, от които 250 обитавани. Жителите по списък са 650, в определени периоди на годината и със сезонните работници достигат до 1000 души, допълни Топалова.

Денонощие след зверството извършителите все още не са разкрити. Случая нищи полицията в Свиленград. Работи се по пет версии.

Най-интересната от тях е "митничарската следа". Става въпрос за съпруга на внучката на пострадалите старци - Божидар Салабашев. По неофициална информация вероятно престъпна група е тръгнала по следите на Салабашев покрай митничарските арести от ДАНС на ГКПП - Лесово и разпространената информация, че са претърсвани жилища, включително и на близки на митничари. Така че едното предположение е, че съпругът на внучката е криел митничарските си мизи на сигурно място в селската къща на родата в Малко градище. Друга от версиите за мотивите за стореното, която обаче се лансира по-скоро по интернет форумите, е, че може злодеянието да е извършено от бивши охранители в селото, които познават хората и имат информация за местните.

След операция във вторник и двамата пребити възрастни вече са извън опасност за живота.

Зверството тема и в парламента

Зверството в Малко градище се превърна в тема за разискване и в парламента вчера. Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов отправи питане по този повод към служебния министър-председател Георги Близнашки. "И аз, като всички вас, съм загрижен от подобни явления. Явно нашето общество преживява кризисна ситуация", подчерта министър-председателят в отговора си. Близнашки определи случилото се на възрастното семейство в любимешкото село като "грубо, брутално и грозно злодеяние". Той посочи, че е притеснен от зачестилите напоследък у нас груби посегателства върху човешката личност и имущество.

Недоволен от общия отговор на премиера, Чуколов го репликира и провокира с думите "Направете така, че цялата полиция да се изсипе в Хасковско и това жестоко престъпление да бъде разнищено. Остават ви още няколко часа като премиер, направете така, че да ви запомним с нещо добро. Така, че тези хора да видят, че има държава!". В отговор Близнашки обяви, че по случая се провежда мащабна полицейска операция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай