Само за два дни хванаха 32 нелегални мигранти

На ГКПП „Видин“ – „Калафат“

Само за два дни хванаха 32 нелегални мигранти | StandartNews.com

Само за два дни – 30 и 31 януари хванаха нелегални мигранти на ГКПП „Видин“ – „Калафат“.

Гранични полицаи от Видин и румънските им колеги са осуетили опити за незаконно преминаване и превозване на 32 мигранти през границата на страната, съобщават от МВР.

В товарните автомобили, управлявани от граждани на Турция, са били укрити чуждестранни граждани от Сирия и Ирак, сред които имало и непълнолетни лица, предаде БГНЕС.

В един от случаите 13 мигранти са били укрити в ремаркето на товарния автомобил. В хода на разследването е изяснено, че някои от тях имат регистрационни карти на чужденци, издадени от Държавната агенция за бежанците, а другите са без валидни лични документи.

По сходен начин са били установени и 19 чуждестранни граждани, пътували в друг товарен автомобил с турски регистрационни номера.

Водачите на превозните средства са привлечени в качеството на обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа. А спрямо мигрантите се водят досъдебни производства за опит за незаконно преминаване на границата

В хода на разследването става ясно, че един от обвиняемите – 27-годишен сириец, е осъден само няколко дни по-рано за същото престъпление.

Това е нова схема за транспортиране на незаконни мигранти и опит за извеждането им от България към Румъния. Схемата се осъществява с участието на турски граждани – водачи на товарни автомобили, които умишлено изменят конструкцията на заключващия механизъм на товарното помещение. По този начин при качването на мигрантите той се отваря, без да се нарушава целостта на митническата пломба.

Според данните крайната цел е да достигнат до държавите от Западна Европа. Този способ заблуждава контролиращите гранични служители, че товарното помещение е вече проверено при преминаването на външната граница на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Karim
преди 2 месеца

Митенцето трафиканта и марианка тъпото пак заработват. мите, къде ти е годишния отчет, що не се похвалиш колко си заработил? Или нещо те е страх, че те хванат че лъжеш?!?

Откажи